BORILAČKI SPORTOVI

Ništa od borbe Hrgovića i Džošue: Potvrđen spektakl Britanca i Nganoua

Podsjetimo, Hrgović čeka da Usik i Tajson odrade svoju borbu i da onda protiv pobjednika napadne pojas prvaka

Detalj s meča. Platforma X

H. J. I.

6.1.2024

Posljednja borba koju je Filip Hrgović odradio bila je na nedavnom boksačkom spektaklu u Rijadu gdje je za otprilike minutu i pol svladao Australca Marka De Morija. Sljedeća je za prvog izazivača teškaškog pojasa po IBF-u trebala biti između pobjednika meča između Oleksandra Usika i Tajsona Fjurija (Tyson Fury) ili protiv broja 2 na IBF ljestvici, a to je Entoni Džošua (Anthony Joshua). Sada je jasno da se ova druga opcija neće tako brzo realizirati jer Džošua je ugovorio meč s bivšim UFC-ovim prvakom Francisom Nganouom (Ngannou).

Podsjetimo, Hrgović čeka da Usik i Tajson odrade svoju borbu i da onda protiv pobjednika napadne pojas prvaka. Bez obzira na ishod te borbe, teško je očekivati da će pobjednik ispoštovati obvezu prema IBF-u i boriti se protiv Hrgovića. Najvjerovatnije će napustiti tu verziju titule svjetskog prvaka i odraditi revanš, za koji će interes biti daleko veći nego za borbu protiv hrvatskog boksača.

Helvani potvrdio da je borba dogovorena

U takvom scenariju Hrgović bi se onda trebao boriti za slobodnu titulu protiv Džošue. Da bi i tu borbu mogao propustiti dao je naslutiti boksački novinar Majkl Benson (Michael), koji je prvog dana januara napisao da Džošua, osim Hrgovića, može u ring i drugim suparnicima.

Zilei Zang (Zhilei Zhang) i Francis Nganou bili su navedeni kao opcije, a MMA insajder Ariel Helvani (Helwani) sad navodi da će se Džošua boriti protiv Nganoua, bivšeg UFC-ovog prvaka teške kategorije koji je nedavno odradio vrlo dobar boksački meč s Fjurijem.

Nganou je najveću svjetsku MMA organizaciju napustio kao aktivni prvak jer mu nisu odgovarali finansijski uvjeti koje mu je predsjednik Dana Vajt (White) ponudio. Vjerovao je da drugdje može zaraditi puno veći novac, posebno u boksu, i taj mu se potez isplatio jer je 28. oktobra skoro pobijedio kralja teške kategorije Fjurija i time se doveo u sjajnu poziciju kao vrlo poželjan suparnik za sve boksače u vrhu svjetskih ljestvica.

Džošua će morati na Hrgovića

Bivši svjetski prvak Džošua je jedan od njih i prema najavi njegovu borbu s Nganouom treba očekivati početkom marta.

Inače, Džošua nikako ne može preskočiti Hrgovića ako želi biti svjetski prvak. Ako Britanac odustane od borbe protiv hrvatskog boksača, Hrgović će se jednostavno boriti protiv idućeg na listi sve dok neko ne pristane na tu borbu. Ako ne dođe do meča protiv Džođue, tri glavne opcije po IBF ljestvici za borbu s Hrgovićem su Džozef Parker (Joseph), Džared Anderson (Jared) i Frank Sančez (Sanchez).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.