KOŠARKA

I Nurkićevi Blejzersi u lovu na Musu

Avaz Sport

12.6.2018

Dvadesetak NBA klubova pokazalo je interesiranje za Džanana Musu, od kojih najmanje polovina ozbiljno razmatra mogućnost da angažira našeg košarkaškog reprezentativca.

Devetnaestogodišnji Bišćanin, uz Slovenca Luku Dončića, već duže važi za najboljeg evropskog talenta koji će se naći na draftu najjače svjetske lige. No, Džananov rejting posebno je porastao nakon NBA kampa u italijanskom Trevizu.

Kompletan uvid 

Naime, jedino što je stvaralo određene sumnje kod američkih skauta bila je Džananova prilično krhka građa za NBA standarde, no ljekarski pregledi u Trevizu pokazali su, kako saznajemo, dvije ključne stvari.

Prva je da je Džanan apsolutno zdrav, da čak nema ni najmanju povredu, a druga da njegov fizički razvoj teče najnormalnije (Džanan je, prema posljednjim mjerenjima, visok 206 centimetara i težak 94 kilograma).

Samo nakon te informacije Musa je obavio dvadesetak dodatnih intervjua s predstavnicima NBA klubova koji su prvi put imali kompletan uvid u fizičko stanje igrača koji bi se mogli naći na draftu. 

Musa je prije nekoliko dana otputovao u Sjedinjene Američke Države i već po dolasku u Njujork, gdje je sjedište menadžerske agencije koja ga zastupa, praktično iz aviona otišao je na trening.

Od jučer je naš mladi košteger na svojevrsnoj NBA turneji jer su dogovoreni treninzi s nekoliko klubova. Prvi su na redu bili Indijana pejsersi u Indijanapolisu. Potom na red dolaze i San Antonio sparsi, Denver nagetsi i Juta džez, a vjerovatno i Portland trejl blejzersi, za koje već nastupa jedan naš reprezentativac, centar Jusuf Nurkić.

Prva runda

Planirano je da se Džanan 19. juna vrati u Njujork i dva dana kasnije prisustvuje NBA draftu, gdje bi uz Musu trebali biti i članovi njegove porodicve. 

Očekuje da se da će Džanan biti izabran u prvoj rundi drafta, možda čak u gornjoj polovini, u top 15. Značilo bi to garantirani višegodišnji ugovor i više nego izvjestan odlazak u NBA već ovog ljeta, uz plaćanje odštete Musinom aktuelnom klubu, zagrebačkoj Cedeviti. 

21. 

juna u Njujorku održat će se NBA draft na kojem će u dvije runde biti izabrano ukupno 60 košarkaša

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.