SKANDAL

Crnadak ne da vize kosovskim košarkašima: FIBA prijeti sankcijama KSBiH

Sprema se novi udar na bh. košarku

Piše: Avaz Sport

8.8.2018

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) zaprijetila je sankcijama Košarkaškom savezu BiH!

Razlog je nevjerovatan - Ministarstvo vanjskih poslova naše države, koje predvodi Igor Crnadak, ne želi izdati vize reprezentaciji Kosova koja je trebala biti jedna od 24 učesnice Evropskog prvenstva divizije B za kadete u Sarajevu (EP bi trebalo zvanično početi sutra)!

- Kosovo nije dobilo vize, zvaničan razlog nije nam saopćen. Sve što je zahtijevano prema zakonu, bilo je ispunjeno, ali odgovorni u Ministarstvu vanjskih poslova BiH nisu željeli potpisati odobrenje za vize - kaže Mirsad Đonlagić, član upravnih odbora Košarkaškog saveza BiH i Evropske košarkaške federacije (FIBA Evropa). 

Nezvanično saznajemo, iz Ministarstva su tražene garancije da će takmičenje proteći bez himne i zastave Kosova na utakmicama EP-a, što FIBA nije prihvatila.

- Ne mogu trenutno govoriti o tome, ali je činjenica da formalno ne postoji nijedan razlog koji zakon poznaje, a zbog kojeg Kosovu ne bi bile izdate vize - dodaje Đonlagić, koji je zbog svoje funkcije bio posrednik na relaciji KSBiH - FIBA - MVP.

- Ovo je već sada prvorazredan skandal i, prema pismu koje nam je upućeno iz FIBA-e, nas sigurno očekuje kazna, samo je pitanje kakva. Nisam optimista, ovo bi mogao biti strašan udarac za našu košarku koja je ionako opterećena mnogim problemima - rekao je Đonlagić, koji za sada ne zna hoće li se i u kojem formatu održati EP.

Naša selekcija je prvenstvo trebala otvoriti sutra, upravo duelom protiv Kosova u dvorani u Hadžićima.

Inače, dobro je poznat odnos političkih predstavnika srpskog naroda u BiH spram priznanja Kosova, a time i institucija i sportskih selekcija koje potječu iz te države.

Tako se, nakon što je Evropska rukometna federacija, istina iz drugih razloga, zaprijetila suspenzijom Rukometnom savezu BiH, na udaru međunarodne asocijacije našla i krovna kuća bh. košarke! 

Gostovali u Tuzli

Zanimljivo je da problema s gostovanjem Kosova nije bilo prije dvije godine.

Tada je naša rukometna reprezentacija u kvalifikacijama ugostila Kosovo u Tuzli. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.