NBA

Niko kao Lejkersi: Entoni Dejvis i saigrači postavili nevjerovatan rekord

Lebron Džejms upisao deveti tripl-dabl u sezoni

Hauard pokušava blokirati igrača Pistonsa Mihaljuka. AFP

E.J. / Avaz.ba

6.1.2020

Lebron Džejms (LeBron James) upisao je svoj deveti tripl-dabl sezone (21 poen, 14 skokova, 11 asistencija) za petu uzastopnu pobjedu košarkaša Los Anđeles lejkersa u tekućoj NBA sezoni i to u duelu nad Detroit pistonsima (106:99).

Susret će ostati upamćen po tome što su Lejkersi imali čak 20 blokada (jedan manje od klupskog rekorda), što je prvi put nakon gotovo 20 godina da je jedna ekipa u najjačoj svjetskoj ligi imala toliki broj blokiranih šuteva na utakmici.

Entoni Dejvis (Anthony Davis) imao je osam blokada. Njegovi saigrači iz centarske linije također su bili raspoloženi, Džaval Mekgi (JaVale McGee) dodao je šest i Dvajt Hauard (Dwight Howard) pet blokada.

Džejms upisao deveti tripl-dabl u sezoni. AFP

"Jezerani" su blokirali čak 20 od 78 šuteva Pistonsa iz igre, što je najviši procent u historiji (25,6) od kada su blokade postale zvanični dio NBA statistike u sezoni 1973/1974. Detroit je bio limitiran na samo 32 poena u reketu.

Dejvis i Mekgi postali su tek treći tandem saigrača u historiji koji su u jednom meču imali po najmanje šest blokada. Posljednji put to su uspjeli Dirk Novicki (Nowitzki) i Erik Dempijer (Erick Dampier) za Dalas maverikse u januaru 2015. godine.

Lejkersi vode u Zapadnoj konferenciji sa omjerom od 29-7, dok su Milvoki baksi lideri Istoka, ali i kompletne lige sa 32-5.

Milvoki će u jednom od zanimljivijih mečeva (2.30 sati ujutro u utorak po našem vremenu) gostovati San Antonio sparsima. Prema kladionici "Mozzart", kvota na pobjedu Baksa je 1.35, a domaćih Sparsa 3-70.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.