NBA LIGA

Finale nije ni počelo, a jedan igrač je već prvak NBA

Sezonu počeo u Baksima, a sada nastupa za Finiks

Krejg: Već sada postao prvak. TWITTER

E. Ćosić

4.7.2021

Milvoki Baksi su izborili finale plej-ofa NBA lige gostujućom pobjedom nad Atalantom u šestoj utakmici rezultatom 118:107. U finalu ih čekaju Finiks Sansi koji su eliminisali Los Anđeles Kliperse. Finalna serija kreće u noći s utorka na srijedu.

I dok će se voditi velika bitka za naslov prvaka, jedan košarkaš će biti prvak bez obzira ko na kraju pobijedi u finalu doigravanja najjače košarkaške lige na svijetu. Naime, Torej Krejg (Torrey Craig) je prije početka sezone, po isteku ugovora s Denverom, kao slobodan igrač potpisao za Milvoki Bakse, ali se nije nametnuo. 

Odigrao je 18 utakmica, a u prosjeku je ubacivao 2.5 poena za 11 minuta koliko je uobičajeno provodio na parketu.

Onda je u martu žrtvovan i poslan u Finiks, ne u zamjenu za drugog igrača ili izbor na draftu, već za novčanu odštetu, što je u NBA ligi praksa samo s nebitnim igračima koji imaju male ugovore. Baksi su tako stvarali slobodno mjesto za trejd s Hjustonom u kojem su doveli Pi Džej Takera (PJ Tucker) koji se ispostavio kao jedan od ključnih igrača u pohodu na finale.



I Krejg je profitirao o dlaskom u Finiks gdje se bolje uklopio, a koristio je svaku priliku kad bi dobio veću minutažu. U dresu Sansa je odigrao 32 utakmice, a prosječno postiže 7.2 poena.

Obzirom da je igrao za oba finalista ove sezone, Krejg će postati NBA prvak, što ne znači da će dobiti prsten namijenjen šampionima. Tim koji dođe do titule izbor hoće li prsten dodijeliti i onim igračima koji su ih u toku sezone napustili, a na košarkašima je hoće li ga prihvatiti.

Finalna serija započinje u noći s utorka na srijedu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.