PRIZNAO GREŠKU

Irving zbog promoviranja antisemitskog filma donira pola miliona dolara

Zvijezda Bruklin Netsa se izvinila židovskoj zajednici

Irving: Svjestan negativnog utjecaja svoje poruke. TWITTER

A. V.

3.11.2022

Američka košarkaška zvijezda Kajri Irving (Kyrie Irving) priznao je da je promoviranje filma s antisemitskim sadržajem na njegovim društvenim mrežama imalo "negativan utjecaj" na židovsku zajednicu, obećavši pritom da će donirati 500.000 dolara organizacijama koje rade na iskorjenjivanju mržnje i netolerancije.

Njegov klub Bruklin Nets preuzeo je istu finansijsku obvezu, zajednički su objavili u priopćenju za štampu koje su napisali zajedno s Anti-Defamation League (ADL).

Ova nevladina organizacija, čiji je cilj podrška Židovima u borbi protiv svih oblika antisemitizma, oštro je osudila objavljivanje postera filma "Hebrews to Negroes: Wake Up Black America" na Irvingovom Twitteru i Instagramu te njegovo dijeljenje poveznice na Amazonu za iznajmljivanje ili kupnju filma.

Taj je film režirao 2018. Ronald Dalton mlađi (Jr.), a radi se o dokumentarcu koji je adaptacija istoimene knjige iz 2015., u kojoj, između ostalog, piše, da su "mnogi poznati visokorangirani Židovi priznali da su poštovali Sotonu ili Lucifera".

- Svjestan sam negativnog utjecaja moje poruke na židovsku zajednicu i preuzimam odgovornost za to. Ne vjerujem da je bilo šta što je rečeno u filmu istina ili da odražava moj moral i načela - rekao je Irving.

- Nisam namjeravao nauditi nijednoj grupi, rasi ili vjeri, samo želim biti svjetionik istine i svjetla - dodao je igrač, koji je isprva branio svoje pravo na objavu poveznice u subotu tokom burne pres-konferencije, prije nego što ju je konačno povukao u nedjelju.

- Ova etiketa antisemita koja mi je prilijepljena nije opravdana i ne odražava stvarnost ili istinu u kojoj živim svaki dan. Prihvaćam sve pozadine i sve religije, želim učiti od njih - rekao je tada Irving.

U petak je vlasnik Netsa, Džo Tsai (Joe), osudio njegovu inicijativu, rekavši da je "razočaran što Kajri izgleda podržava film temeljen na knjizi punoj antisemitskih dezinformacija".

Pridružile su mu se i bivše zvijezde u kritikama Irvinga pa ga je tako Šakil O'Nil (Shaquille O'Neal) nazvao "idiotom", a Čarls Barkli (Charles Barkley) je protestvovao što ga NBA nije suspendirala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.