KOŠ LAMONTA BATLERA

Popularni Asteci u polufinalu dobili Floridu Atlantik rezultatom 72:71

Nisam zapravo znao koliko je to veliko, rekao je Batler

Sa odigrane utakmice. AP

A. O.

2.4.2023

Hvaljena odbrana države San Dijego zateturala je dobro u drugom poluvremenu dok je slobodni Florida Atlantic poveo sa 14 poena prednosti.

Popularni Asteci stigli su nadomak nacionalne titule nakon što su u polufinalu dobili Floridu Atlantik rezultatom 72:71 (33:40, 39:31) poslije nebeskog leta i koša Lamonta Batlera (Butler) uz zvuk sirene!

Asteci su ponovo „našli zube“ da se vrate u igru. Onda je Lamont Batler izveo na samom kraju.

Batler je vječno pogodio skakača, poslavši državu San DiJego na svoju prvu utakmicu nacionalnog prvenstva pobjedom od 72-71 nad kolegom iz mid-major Florida Atlantic na Fajnal-foru u subotu navečer.

- Nisam zapravo znao koliko je to veliko. Idemo na državno prvenstvo. To nisu stvari koje mnogi ljudi rade - rekao je Batler nakon svoje mirne reakcije na jedan od najvećih pogodaka u istoriji NCAA turnira.

Prvo nacionalno polufinale

Đavolska odbrana je gurnula državu San Diego (32-6) sve do posljednje stanice NCAA turnira. Asteci su nalijetali i „maltretirali“ protivnike cijele sezone kako bi stvorili prvo nacionalno polufinale od VCU-a i Batlera 2011. godine.

Činilo se da su razmetljive Sove (35-4) riješile hvaljenu odbranu države San Diego, koristeći konstantno kretanje i preokret lopte kako bi stvorili neusklađenosti koje su mogli iskoristiti.

Država San Diego je pronašla svoj defanzivni modus sredinom drugog poluvremena, stisnuvši Sove dok je smanjila njihovo vodstvo na jedan na kratkom skakaču Jaedona LeDeeja sa 36 sekundi do kraja.

Drugi dio poluvremena

FAU je držao San Diego State podalje veći dio drugog poluvremena zahvaljujući Martinu, koji je izgleda imao odgovor za svaki potez Asteka postigavši 19 od svojih 26 poena u drugom poluvremenu.

Pogodio je preokrenuti polaganje sa 45 sekundi do kraja da bi FAU poveo sa 71-68, ali to nije bilo dovoljno da spriječi kraj nevjerovatnog niza Sova.

- Ovi momci su stvorili uspomene i naslijeđe koje će trajati cijeli život – rekao je trener FAU-a Dasti Mej (Dusty May).

Isto su učinili i Asteci - sa još jednom šansom da to dodaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.