TRENER BUDUĆNOSTI

Josip Pandža za "Avaz" : Raduje me igra Muse, čast je gledati kako nastupa za Real

Nekadašnji bh. selektor je govorio o sezoni svoje ekipe, kao i o Džananu Musi, kojeg je vodio do vrha Evrope

Josip Pandža: Zadovoljan igrom i rezultatom. KK Budućnost Prolab

23.4.2023

Košarkaši Budućnosti iz Bijeljine su u prvoj utakmici četvrtfinala Prvenstva Bosne i Hercegovine slavili protiv sarajevske Bosne. Rezultat na kraju prve utakmice je glasio 82:68. 

O toj utakmici, ukupnoj sezoni i uspjesima naših košarkaša je za portal "Avaza" govorio i trener Budućnosti Josip Pandža (35). 

Pandža je u žižu javnosti došao još 2015. godine kada je vodio U-16 reprezentaciju Bosne i Hercegovine do zlata na Evropskom prvenstvu. Sada sa velikim uspjehom vodi Budućnost koja se po povratku u najviši rang istakla kao jedna od najboljih ekipa lige. 

Ne zanosimo se pobjedom

- Zadovoljan sam igrom i rezultatom. Međutim, mi ostajemo čvrsto na zemlji i jasno nam je da je to samo jedan korak bliže polufinalu. Ne zanosimo se da će biti lagano.

U Sarajevu nas čeka teži zadatak. Pred punom dvoranom i protiv ekipe koja zna igrati košarku, koja će htjeti da vrati ovaj poraz. Maskimalno smo fokusirani na sljedeću utakmicu, ovu smo već zaboravili - kazao je Pandža za "Avaz" o prvoj utakmici protiv Bosne i dodao da uprkos slabijoj šuterskoj partiji Vojina Ilića, najboljeg igrača Budućnosti, nije previše zabrinut za nastavak sezone ovog košarkaša.

Pružati prilike mladim igračima

Prvenstvo Bosne i Hercegovine je ove sezone imalo veliki broj igrača koji su pružali odlične partije. Mnogi od njih su dospjeli i u reprezentativni dres. Trener Pandža je izrazito zadovoljan zbog toga. 

- Meni odgovara kad neki domaći igrač dobije priliku i kad se iskaže u ovoj ligi. Ona bi trebala biti razvojna i da pruži priliku momcima koji još uvijek nisu izgrađeni kao igrači. Na više spiskova su se nalazili igrači iz lige. 

Meni je problem preveliki broj stranaca koji su došli u ligu. Imamo dosta stranaca koji ne donose nikakvu prevagu i mislim da na svim tim mjestima trebaju igrati naši igrači. Nemam ništa protiv stranaca koji su nivo više i od kojih možemo svi nešto naučiti - govori Pandža o stanju lige BiH.

Dotakao se Pandža i Emir Preldžića, nekadašnje zvijezde turskog Fenerbahčea i mnogih drugih ekipa, koji se uspio kvalifikovati sa svojom ekipom "Orlovik Žepče" u prvu ligu. Čestitao im je na ulasku u ligu, uz mišljenje da će zvijezda poput Preldžića donijeti puno ovoj ligi.  

"Raduje me što Musa igra kvalitetno" 

Razgovarali smo sa trenerom Pandžom i o uspjehu Džanana Muse da se nametne u velikom klubu poput madridskog Reala, kao i o tome kako bi trebala izgledati plej of serija između Reala i Partizana u četvrtfinalnoj rundi Eurolige. 

- Uzimajući u obzir formu, Partizan je uspio smanjiti procenat, ali je Real opet favorit. Imaju dosta širi roster, a te utakmice se igraju u mali broj dana. Bez jedne pobjede u prve dvije utakmice, oni nemaju puno šansi u nastavku serije. Njihova prednost je kontinuitet tima. Oni su zadržali glavne igrače na dvije sezone što je rijetkost i najbolji evropski, a možda i svjetski trener, Željko Obradović je ogromna prednost. 

Šanse dajem Realu, a posebno me raduje to što Musa igra tako liderski, tako kvalitetno. Uspio se nametnuti i svima bi nam čast trebalo biti što tako dobro izgleda, a dolazi iz naše države - kazao je trener Budućnosti o Musi i njegovoj ekipi. 

Za kraj nam je Josip Pandža rekao da navija uvijek za ekipe sa ovih prostora ili ekipe koje imaju naše igrače, a za favorite da sve osvoje je uzeo ekipe Olimpijakosa i Barcelone. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.