JAKA GRUPA

Košarkaši BiH saznali rivale u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre

Pretkvalifikacije su na rasporedu od 12. do 20. avgusta ove godine

FIBA

D. H.

1.5.2023

Obavljen je žrijeb grupa u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre. Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se u grupi B sa selekcijama Poljske, Mađarske i Portugala, a utakmice ove grupe odigrat će se u poljskom gradu Gljivice.

Pobjednik ide u kvalifikacije

Prve dvije ekipe iz grupe plasirat će se u polufinale, gdje će igrati sa najbolja dva tima iz grupe A (Češka, Izrael, Estonija, Sjeverna Makedonija). U kvalifikacije za OI ide pobjednik turnira.

Pretkvalifikacije su na rasporedu od 12. do 20. avgusta ove godine.

Podsjetimo, muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine učestvovat će u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu iako smo tek naknadno poslali prijavu za takmičenje.

Negodovanje javnosti

Prvobitni razlog zbog kojeg naša selekcija nije trebala igrati kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine je bila finansijska situacija u KS BiH, s obzirom na to da pretkvalifikacije za Olimpijske igre zahtjevaju dodatne troškove, te strah da se brojni igrači ne ni odazvali jer se utakmice igraju u terminu ljetne pauze.

Ipak, nakon negodovanja javnosti, generalni sekretar KS BiH Amer Čolan izvršio je prijavu reprezentacije BiH za olimpijske pretkvalifikacije, a koju je FIBA prihvatila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.