LEGENDARNI KOŠARKAŠ

"Doktor Džej" izabrao: Ovo je deset najboljih u historiji NBA lige

Što se tiče Stefa Karija (Steph Curry) i ostalih modernih igrača, njih nisam uključio, kazao je

Erving: Odabrao svojih najboljih 10. Twitter

N. H.

30.7.2023

Kada je NBA liga u pitanju, naročito tokom ljetnih mjeseci, neizbježna tema kod fanatika ove lige je rangiranje velikana iz bogate historije ovog takmičenja. O najboljima svih vremena govorio je i Džulijus Erving (julius), poznati pod nadimkom „Doktor Džej“.

- Na svojoj listi desetorice imam pet koji su nedodirljivi. To su Bil Rasel (Bill Russell), Vilt Čembrlejn (Wilt Chamberlain), Oskar Robertson, Džeri Vest (Jerry West) i Eldžin Bejlor (Elgin Baylor).

To je najbolji tim svih vremena za mene, donio sam tu odluku kada sam imao 15 godina. Svi ostali moraju biti u nekom drugom timu. I dalje se držim svog izbora – rekao je Irving u jednom intervjuu, pa nastavio.

- Ostali igrači ne idu po redu. To bi vjerovatno bili Karim Abdul-Džabar (Kareem Abdul-Jabbar), Majkl Džordan (Michael Jordan), Medžik Džonson (Magic Johnson) i vjerovatno Karl Meloun (Malone).  Raspravljao sam se sa sinom da li tu možda treba biti Tim Dankan (Duncan), ali ja bih uzeo Melouna.

Što se posljednje pozicije tiče, sviđa mi se Nejt „Tajni“ Arčibald (Tiny Archibald). Što se tiče Stefa Karija (Steph Curry) i ostalih modernih igrača, njih nisam uključio. Jednostavno, nisu završili karijere – dodao je legendarni košarkaš. 

Džulijus Erving (73) smatra se jednim od najboljih krila u historiji košarke. 

Kroz karijeru igrao je u bivšoj ABA ligi, a poslije stapanja tog takmičenja sa NBA, počeo je dominirati i najkvalitetnijom ligom svijeta. Bio je MVP 1981. godine, a dvije kasnije je postao NBA šampion. On je 11 puta bio i NBA Ol-star

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.