ŠPIJUNAŽA I KRAĐA

Skandal u NBA ligi: Niksi tužili 14 osoba, među njima i srbijanski trener

Srbijanski trener Darko Rajaković i još 13 osoba su optuženi, a iz Toronta su poručili da će pomoći u internoj istrazi

Rajaković: U centru skandala. Toronto Raptors

N. H.

22.8.2023

Srbijanski trener Darko Rajaković preuzeo je Toronto Raptorse i tako postao tek drugi trener iz Srbije koji je vodio tim u NBA ligi.

Prije zvaničnog debija na klupi kanadskog tima pojavile su se informacije da je protiv njega i njegovih saradnika podnesena tužba od Njujork Niksa. Oni tvrde su odnijeli povjerljive informacije.

Novinar Aleks Smit (Alex Smith) tvrdi da je član Darkovog tima Ikečukvu Azotam (Ikechukwu) ilegalno uzeo više od 1.000 fajlova i snimaka i zbog toga je podnijeta tužba protiv Rajakovića, Azotama i još 12 osoba.

- Optuženi Rajaković i drugi članovi Raptorsa iskoristili su Azotama kao „krticu“ u organizaciji Niksa, da bi dobili informacije koje će im pomoći da vode Raptorse – navodi se u optužnici. 

Navodno, među tim fajlovima se nalaze i „napredni izvještaji skauta“, a Niksi tvrde da je Azotam sve te informacije dostavljao Rajakoviću i članovima Toronta.

- Srbijanski trener novajlija koji nema svoje metode i organizacionu strukturu – navodno piše u optužnici.

Iz Toronta se nisu oglasili, ali su američki mediji prenijeli da oni „negiraju sve optužbe i da će sarađivati s Niksima“. 

Rajaković je početkom juna došao na ovu poziciju nakon što je u proteklim sezonama bio član stručnog štaba Memfis Grizlisa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.