MUNDOBASKET

Baltički derbi za peto mjesto: Slovenci i Italijani ponovo zakazali

Selekcija Latvije je nastavila uzimati skalpove, dok su Litvanci iskoristili emocionalnu ispražnjenost Slovenaca

Valančiunas: Predvodio Litvance. FIBA

N. H.

7.9.2023

Program Mundobasketa se nastavio i danas. U utakmicama za plasman od 5. do 8. pozicije igrale su Latvija i Italija, te Litvanija i Slovenija. 

Selekcija Latvije je nastavila uzimati skalpove ozbiljnih reprezentacija pa je ovog puta pala Italija (87:82) nakon žestoke borbe tokom svih 40 minuta utakmice. 

Latvijce je u pobjedi vodio Andrejs Gražulis sa 28 postignutih poena uz nevjerovatnih 92 posto šuta iz igre (12/13).

Italijani su igrali bez najboljeg igrača Simonea Fontekija (Fontecchio), ali u njegovom odsustvu se pojavio stari lisac, Luiđi Datome (Luigi), sa 20 postignutih poena. Datomeu su ovo i posljednje utakmice u reprezentativnoj karijeri pošto je najavio povlačenje poslije Mundobasketa.

Košarkaši Litvanije su u susretu sa Slovencima pokazali da pobjeda protiv SAD nije bila slučajnost, te da ih je Srbija samo nadigrala u četvrtfinalu. Utakmica je završena rezultatom 100:84 u korist Litvanije, a posebno je blistao Jonas Valančiunas. 

Centar je postigao 24 poena i uhvatio 12 skokova, dok je Ignas Brazdeikis, košarkaš Žalgirisa, upisao 15 poena i četiri asistencije. 

Luka Dončić je pružio još jednu dobru partiju za Sloveniju, upisavši 29 poena, ali timski su Slovenci jako loše i pomalo nezainteresovano izgledali u datim trenucima. 

Latvija i Litvanija će tako igrati u subotu za 5. mjesto, a program Mundobasketa se nastavlja već sutra polufinalnim mečevima.

Srbija i Kanada igraju od 10:45 sati, dok je susret SAD i Njemačke na programu od 14:40 sati.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.