NEVJEROVATNO

Bizarna povreda u NBA ligi: Poskliznuo se na trenersku ploču i propušta sezonu

Taj 25-godišnji bek pokušao je blokirati šut igrača Clevelanda i sletio je tačno pred protivničku klupu

Povreda Smitha. Twitter Screenshot

D. H.

25.11.2023

Košarkaš Miami Heata Dru Smith propustit će ostatak sezone nakon najbizarnije ozljede na NBA parketima ove sezone, pri kojoj su mu stradali križni ligamenti koljena.

Noga "propala u rupu"

Taj 25-godišnji bek pokušao je blokirati šut igrača Clevelanda i sletio je tačno pred protivničku klupu, nakon čega je pao. Na snimci je prvo izgledalo kao da mu je noga propala u rupu na parketu koja je bila prekrivena papirom, ali zapravo je aterirao točno na trenersku ploču za crtanje akcija, koja je stajala pokraj nogu jednog od domaćih trenera. Smith se poskliznuo na nju, a nezgodni pokret koljena koštao ga je ostatka sezone.

Nedraftirani Smith grčevito se borio za svoju priliku u NBA ligi, u proteklih godinu dana triput je potpisivao negarantirane ugovore s Heatom, a dvaput su ga se odrekli. Za njih je nastupio pet puta, većinu sezone proveo je u Razvojnoj ligi, a odigrao je i 10 utakmica za Brooklyn Netse. Uoči ove sezone treći je put potpisao za Miami, a do ozljede je sakupio devet nastupa uz prosjek od 4.3 poena za 15 minuta igre.

Zamjena za igrača kojeg je pokušao blokirati

Ironično, Smith se ozlijedio pokušavajući blokirati Maxa Strusa, jednog od dvojice Miamijevih prošlosezonskih startera koji su na ljeto napustili klub zbog boljeg ugovora. Osim njega, Gabe Vincent otišao je u LA Lakerse, a Smith je trebao biti jedan od anonimnih igrača koji će pokušati nadoknaditi njihov odlazak.

U cijeloj priči ima i jedna dobra vijest za Smitha. Ugovor s Heatom potpisao je za 1.8 miliona dolara, ali garantirano mu je bilo samo 425.000 ako ga Miami ne zadrži nakon određenog datuma. No, prema NBA pravilima, zbog ozljede do kraja sezone, Heat mu mora isplatiti cijeli ugovor kao da ju je cijelu proveo kod njih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.