ŠTA OČEKIVATI

Bosna je u 2023. vratila publiku u Skenderiju, mogu li u 2024. napasti titulu?

Sa relativnim osjećajem uspjeha i polako se počela puniti mala sala jednog od kultnih sportskih domova u regionu, a i u Evropi

Bosna: Vraća li se na put stare slave - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

1.1.2024

Nekadašnji simbol Sarajeva Košarkaški klub Bosna daleko je od svojih zlatnih dana. Mnogima koji su "skakali po kičmi" najvećeg bosanskohercegovačkog kluba se možemo zahvaliti na tome.

Godine slabih rezultata, manjak titula, izostanak nastupa ABA ligi, a kamoli evropskim takmičenjima učinile su da sarajevska publika jednostavno izgubi interes za njihove igre. Kako su prolazile godine, Skenderija je bila sve praznija, a čak ni rivalitet s drugim sarajevskim klubom, Sparsima, nije uspio to vratiti na neki pristojan nivo.

Publika je publika, ona traži rezultate. Ljubav prema klubu je jedno, stvaranje nepotrebnog stresa samome sebi zbog neuspjeha kluba je već druga stvar, a to je posljednje što je potrebno ljudima.

Publika, prije ili kasnije, oprosti loš rezultat. Nekad nije ni u osvajanju tih nekih titula. Evo Igokea je živ primjer toga da možete sve osvojiti, rijetko kad se obrukati u evropskim takmičenjima ne znači i navijačka baza. Ne vjerujete meni? Pa pročitajte sve i jedan intervju igrača koji su igrali u utakmicama protiv beogradskih rivala (Partizan i Crvena zvezda) na „domaćem“ parketu u dresu tog kluba. Nikad tu neće biti više navijača koji bodre domaći tim. Nikad!

Veliki povratak

Ali da se vratimo na temu, Bosna je u 2023. godini doživjela apsolutnu renesansu. Sa relativnim osjećajem uspjeha i polako se počela puniti mala sala jedog od kultnih sportskih domova u regionu, a i u Evropi.

Ubrzo nakon toga, više nije mogla ni šibica stati u punu dvoranu. Nekoliko hiljada ljudi je počela biti konstanta na utakmicama nekadašnjeg evropskog prvaka. U jednom trenutku su nanizali sedam trijumfa, odnosno deset pobjeda u 11 utakmica.

Publika je počela vjerovati, ali nisu mogli „Studenti“ dalje od četvrtifnala plej-ofa. Ipak, to je bila samo najava onoga što dolazi.

Spremni za sljedeći korak

Po kuloarima se pričalo da se desila promjena u vlasničkoj strukturi sarajevskog velikana. Na klupu je doveden i Josip Pandža, bh. stručnjak poznat po tome što je vodio kadete BiH 2015. godine do evropskog zlata. Dovedena su brojna imena koja su trebala Bosnu vratiti na mjesto koje joj pripada, a to je blizu elite, ako ne i u užem krugu elitnih klubova regiona.

Međutim, nakon neuspješnog pohoda na plasman u ABA 2 ligu i nešto sporijeg ulaska u sezonu, na Pandžino mjesto dolazi Aco Damjanović.

I izgleda Bosna veoma dobro, naravno ako gledate kroz kontekst ekipe koja se mučila da skrpi kraj s krajem, a sada je u vrhu bh. košarke. Ove sezone su na omjeru od 11 pobjeda i tri poraza. U posljednjih devet utakmica samo su jednom izgubili i čini se da su spremni na taj sljedeći korak.

Publika vraćena na tribine. KK Bosna

Imaju sve što im je potrebno, barem tako izgleda kada se pogleda sa strane. Nedostaje samo taj posljednji dodir umjetnika da od svega napravi remek-djelo.

Publiku su ponovo kupili svojim trudom, voljom i željom za uspjehom, a ako bi ga ostvarili, budite sigurni da bi im se ona, kao i mnogo puta dosad, znala zahvaliti. Hoće li 2024. biti ključna u povratku Bosne na pravi put? Niko ne zna, ali ono što je poznato je da su krenuli dobro.

Za kraj samo još jedna stvar – bježite, trčite, skrivajte se od toga, ali "bit će Bosna opet šampion". U to budite sigurni!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.