24 GODINE HISTORIJE

Legendarni Hrvat drži rekord po broju tripl-dablova u Euroligi: Evo kome je to još pošlo za rukom

NBA liga nas je naučila da je to regularan uspjeh, ali u Evropi se još uvijek čeka na eksploziju ofanzivnih učinaka

Vujčić i Kalates: Dva od tri igrača koja su zabilježila tripl-dabl. Platforma X

11.2.2024

Iako je u NBA ligi bilježenje tripl-dabla postala najnormalnija stvar, ponajviše zahvaljujući Raselu Vestbruku (Russell Westbrook), koji je samo u sezoni 2016/17 zabilježio 41, Euroliga je ipak na mnogo nižem nivou.

O tome govori činjenica da je Kodi Miler Mekintajer (Codi Miller-McIntyre), košarkaš Baskonije, postao tek treći igrač u historiji da mu je to pošlo za rukom, nakon što je u utakmici protiv Asvela u četvrtak zabilježio po 11 poena i skokova, te čak 20 asistencija, što je rekord Eurolige.

Prije njega, kao što je već rečeno, to su uspjela samo dva igrača. Nik Kalates (Nick Calathes) i Nikola Vujčić. Interesantan je podatak da su dva od tri tripl-dabl učinka zabilježena protiv ekipa koji se takmiče u ABA ligi.

Vujčić, legenda Makabija iz Tel Aviva i dugogodišnji hrvatski reprezentativac, uspio je to uraditi dva puta.

Prvi je došao protiv poljske Arka Gdinija u sezoni 2005-06. Dvostruki osvajač najjačeg kontinentalnog takmičenja i član najboljeg tima desetljeća na tom susretu upisao je 11 poena, 12 skokova i 11 asistencija.

Već naredni je došao u sljedećoj sezoni. Vujčić je u susretu protiv ljubljanske Olimpije zabilježio 27 poena, te po deset skokova i asistencija. On je, kao što se može i pretpostaviti, lider po broju zabilježenih tripl-dablova u historiji Eurolige. 

Na naredni tripl-dabl se moralo čekati čak 12 godina, a on je bio djelo tadašnjeg kapitena Panatinaikosa Nika Kalatesa.

Grčki plejmejker u posljednjim godinama ne izgleda onako kao što je u svojim najboljim danima. Međutim, njegove najbolje igračke godine donijele su nekoliko zaista impozantnih košarkaških predstava.

Izdvaja se svakako ona u utakmici protiv Budućnosti iz sezone 2018/19. Podgoričani su te godine bili jedna od najslabijih ekipa Eurolige, a tu su se kvalifikovali poslije legendarnog finala ABA lige protiv Crvene zvezde.

Kalates se poigravao sa odbranom Budućnosti, koja nije imala lijeka za uvijek kreativnog Grka. Susret je završio sa 11 poena, 12 skokova i 18 asistencija.

Čini se da se košarka i u Evropi počinje ubrzavati. Partizan je eklatantan primjer toga, te bi se moglo očekivati u budućnosti da igrači bilježe mnogo više ovakvih učinaka. Do tog trenutka, sjedite i uživajte u historijskim partijama legendi evropske košarke.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.