ZVIJEZDA SLOVENIJE

Zoran Dragić za "Avaz": Musa je izvanredan, s Dončićem je nekad teško igrati

Napad na titulu se očekuje. Slovenija može ponoviti uspjeh iz 2017. ako budemo vjerovali jedni drugima više

Dragić: I dalje željan dokazivanja. FIBA

26.3.2024

Najljepše je kući, tu su mi porodica i prijatelji, a i djeca idu tu u školu. Dobro je ponovo igrati za svoj tim, kazao je slovenski košarkaš i bivši reprezentativac te zemlje Zoran Dragić na početku razgovora za „Dnevni avaz“.

Dragić posljednje dvije godine igra u ljubljanskoj Cedevita Olimpiji, nakon što je svoje ime napravio u nekim od evropskih velikana.

Klimav start

Dragić je zbog odluke bivšeg trenera Simonea Pjaniđanija (Pianigiani) veći dio prve polovine sezone bio van tima. Cedevita je upala u nešto lošiji ritam, a onda je došla smjena i povratak Zorana u tim.

Ž5= Kakva je bila atmosfera u proteklim mjesecima i koja je razlika od promjene, čini se da ekipa izgleda mnogo kompaktnije?

- Nisam bio pola godine u timu. Mogu pričati samo za ova dva-tri mjeseca što sam tu. Nije bilo onako kako smo očekivali, nismo ispunili želje, pa nam sada ostaju ABA i slovenska liga. Borimo se da budemo 4. na kraju i da imamo prednost domaćeg terena.

Da li se u Ljubljani očekuje napad na titulu? Kako vidite svoje šanse?

- Napad na titulu se očekuje svake godine. Tu su tri teške ekipe, a pogotovo Zvezda i Partizan. Znamo da su posljednjih nekoliko godina su uvijek oni bili u finalima. Ipak, vjerujem da im možemo pružiti neki otpor. Tu je također i Budućnost, koja je vrlo opasna.

U veteranskim ste godinama, ali i dalje igrate s velikim žarom. Borbenost Vas je, na kraju krajeva, uvijek krasila...

- Tajna je da volim košarku. Ove godine je situacija bila takva kakva je bila. Ispoštovao sam trenerovu odluku. Onda to nije išlo u pravom smjeru prvih pola godine. Morali smo se okrenuti drugačijem načinu rada. Došli smo Omić i ja, došlo je do promjene trenera. Bilo je teško, ali kad sam se vratio, bio sam željan dokazivanja da nisam uzalud trenirao. I sebi i drugima.

Da li biste nešto promijenili u svojoj karijeri, nedostaje li Vam ijedan period?

- Meni ništa ne nedostaje. Možda da imam jedno dvije manje povrede. Samo zdravlje i to je otprilike to. Ja mislim da je dosad karijera išla u pravom smjeru, tako da se ne žalim.

Dubai je dobio svoje mjesto u ABA ligi, a učestvovat će i u evropskim takmičenjima. Kakvo je vaše viđenje toga?

- To je biznis. U Dubaiju ima mnogo novca i bilo je pitanje kad će potvrditi. Ne samo za ABA, nego i za Euroligu. Bio je i Makabi u ABA-i, tako da to nije ništa strašno. Klubovi i liga će dobiti finansijsku injekciju.

Dragić: Ništa mu ne nedostaje. FIBA

O selekciji

Kakve su šanse slovenske reprezentacije da ponovi uspjeh iz 2017. u skorijoj budućnosti? Nedostaje li igrača poput Vašeg brata Gorana ili naturaliziranog igrača poput Entonija Rendolfa da pripomognu Luki Dončiću?

- Nedostaje, naravno, uvijek pomoć u reprezentaciji. Dobro je imati prisutne najbolje igrače u reprezentaciji. Sad kako igramo, on uzima teret na sebe, a 2017. su svi imali razdijeljene uloge. Nije bilo taj i taj mora imati loptu svaki put. Ako to sredimo i da se on ne opterećuje, može se napraviti veliki rezultat.

Razumijem da nemaš sada takva imena kao u 2017. ili da neki igrači nisu na nivou na kojem su bili prije. Tada si imao toliko igrača iz NBA i Eurolige, koji su igrali sa stavom – svi kao jedan. Znamo svi da je Luka fenomenalan, ali ponekad bila lopta previše kod njega. On može i da doda, ali nekad i ne očekuješ tu loptu, pa se sve smuti.

Dragić: Želi titulu sa Cedevita Olimpijom. KK Cedevita Olimpija

Nakon mečeva kvalifikacija za Eurobasket, kapiten Klemen Prepelič je dao intervju u kojem je tvrdio da mu smeta što se samo spominje Dončić i kad selekcija igra dobro. Kako ste vi reagirali na to?

- Nisam bio tu, pa ne znam šta je tačno bilo. I ja sam pročitao isto kao i Vi. Nisam siguran da li je to bilo upućeno navijačima ili nekom drugom. Ne bih volio reći nešto pogrešno o stvari u koju nisam upućen. Nešto se sigurno dešavalo. Ne bi Klemen bezveze dao takav intervju.

Za kraj, malo i o bh. košarci. BiH ima samo jednog igrača u Euroligi, ali kakvog. Koliko ste obraćali pažnju na Džanana Musu i sve što postiže s madridskim Realom?

- Gledam Euroligu često. Musa igra izvanredno, vrhunski je igrač, a pogotovo poslije operacije što je imao. Vratio se, hvala Bogu. Samo dobre riječi. Mislim da ima izvanrednu kvalitetu – visok je, ima šut, dribling. To pokazuje njegova statistika i kako igra Real. Želim mu sve najbolje, kao i Bosni i Hercegovini.

Veliki teret

Da li je sada lakše ili teže igrati s Lukom, pošto toliko privlači pažnju?

Svi su se i oko sudija uhvatili. Znam ja da je njemu teško suditi, ali i tu ga povede jer je toliko velika želja i veliki je teret. Možda tu i selektor treba da kontroliše, ali niko to ni ne može da radi kao Kokoškov (selektor Slovenije s kojim je osvojio Eurobasket, op. a.). Sad je i malo teže, on je superstar, ali mislim da bi to pitanje možda neki drugi trebali rješavati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.