PREKINUT MEČ

Ratovi saopćenjima nakon drame: Partizan tvrdi da su im rekli da se utakmica nastavlja za 24 sata, Zvezda već slavi titulu

Iz Partizana ističu da je prekinut meč zbog verbalnog delikta

Panter i Gedraitis u duelu. KK Partizan

S. S.

6.6.2024

Meč Superlige Srbije između Partizana i Zvezde prekinut je sinoć sredinom treće četvrtine pri rezultatu 57:45 za Partizan.

Sudije su zbog skandiranja i ubacivanja predmeta sa tribina prekinule utakmicu i tražili da se dvorana isprazni. Tada su najvatreniji navijači Partizana, popularni Grobari, poručili svojim košarkašima da ne igraju u tim uslovima.

Iako je prvobitno donesena odluka da meč bude nastavljen pred praznim tribinama, nakon nekih 45 minuta otkako je utakmica prekinuta košarkaši Partizana su pozdravili navijače i otišli u svlačionicu, a utakmica je, bar je tako izgledalo defintiivno prekinuta.

Vrijeđanje Vesne Čović

Nakon što je dvorana ispražnjena, sat i po vremena kasnije, igrači Zvezde su se vratili na parket, čekali 15 minuta svog rivala, koji nije izašao iz svlačionice. Nakon što je proteklo 15 minuta, košarkaši Zvezde su se pozdravili sa sudijama, potom došli do centra, uputili pozdrav i napustili teren beogradske Arene.

Nakon toga su se oglasili iz oba kluba. Iz Partizana ističu da im je rečeno da se utakmica nastavlja za 24 sata, no da su se kasnije vratili sudije i igrači Zvezde.

- Druga utakmica finala AdmiralBet Superlige Srbije između Partizana Mozzart Bet i Crvene zvezde je prekinuta na 7.55 sekundi prije kraja treće četvrtine pri rezultatu 57:45 u korist crno-bijelih. Prvi sudija meča je prekinuo utakmicu zbog vrijeđanja Vesne Čović od strane publike, što je prvi put u historiji naše košarke da se utakmica prekida zbog verbalnog delikta. Nakon prekida, ekipa Crvene zvezde se povukla u svlačionicu. Podsjećanja radi, samo u ove dvije nepune utakmice, vrijeđani su Željko Obradović, Zoran Savić, Kevin Panter, Aleksa Avramović, Nemanja Nedović i Miloš Teodosić, ali mečevi nisu ni za sekund prekidani. KK Partizan je protiv svakog vrijeđanja na bilo kojem osnovu i gotovo svakodnevno to ponavlja. 

Nakon što je traženo da se dvorana isprazni, ekipa crno-bijelih je dugo čekala na terenu nastavak, da bi službeni predstavnici KK Partizan od sudija dobili informaciju o prekidu i nastavku meča kroz 24 sata. Tim Partizana se tada povukao u svlačionicu a igrači su dobili slobodno. Kada su se iznenada sudije i igrači Crvene zvezde pojavili na terenu nakon više od sat vremena poslije prekida, igrači Partizana su uveliko krenuli svojim kućama. Crvena zvezda, sudije i delegat ako na ovaj način dodijele titulu državnog prvaka Crvenoj zvezdi, KK Partizan Mozzart Bet u takvom skandalu ne želi da učestvuje - naveli su iz Partizana.

Samostalna odluka

Brzo nakon toga je stigla i reakcija Crvene zvezde.

- KK Crvena zvezda Meridianbet ogorčen je i osuđuje sva dešavanja tokom utakmice broj dva finalne serije Superlige Srbije, ali i pokušaj iznošenja neistina od strane KK Partizan kasnim saopćenjem u kojem se osim gomila laži navodi i “da je dogovor bio da se utakmica nastavi u četvrtak“? Po kojim propisima i propozicijama? Pokušaj spinovanja, od saopćenja spikera da se utakmica nastavlja u četvrtak, preko zasipanja javnosti gomilom dezinformacija u trenucima kada se znalo da utakmica mora da se nastavi večeras (op.a. sinoć) uz pražnjenje tribina, imala su za namjeru da se jasna pravila pretvore u Partizanova pravila! Nažalost, sve ono na šta smo ukazivali godinama, sve anomalije, sva vrijeđanja počev od predsjednika države, preko svih u KK Crvena zvezda, predsjednika kluba, članova njegove porodice, igrača, pa i njihove maloletne djece i trudnih supruga – postao je „folklor“ na utakmicama u kojima je KK Crvena zvezda Meridianbet nominalno gost u beogradskoj Areni.

Ovoga puta „neko“ se zaigrao u namjeri da druga utakmica finala sa salvama uvreda i periodičnim incidentima koji su se pretvorili u nekontrolisan napad svim i svačim, bude priprema za treću utakmicu finala koja je trebalo u zagrijanoj atmosferi (u slučaju pobjede KK Partizan) da se igra u subotu u hali Aleksandar Nikolić! Kako bi spriječili bilo kakve spekulacije i laži KK Partizan iz „kasnog“ saopćenja, igrači KK Crvena zvezda Meridianbet napustili su teren zajedno sa sudijama, ne zbog verbalnog delikta i vrijeđanja supruge predsjednika KK Crvena zvezda, već zato što su bili zasuti gomilom predmeta koji su ubačeni u teren i ka njima, počev od upaljača, flašica sa vodom, šrafova, pljuvanja… I to nije bila njihova samostalna odluka – jer se pravila znaju! Sve ostalo je neistina ali i stavljanje mete na čelo pojedinim ljudima, kako bi se prekrila nečija nesposobnost i javašluk!

Nažalost, ovo je samo kulminacija svega što se događa u posljednjih nekoliko godina, na prvom mjestu licemjerja u kojem se izjednačavamo sa KK Partizan, iako su sve utakmice u organizaciji KK Crvena zvezda u ABA i Superligi Srbije bile organizovane bez ikakvih incidenata! Osim pete u finalu plej ofa ABA lige, kada nam je hala ispražnjena! Nažalost „druge“ organizovane od „drugih“ nisu! Prvi tim KK Crvena zvezda Meridianbet izašao je na teren zajedno sa sudijama kako bi se utakmica završila u srijedu uvečer u predviđenom roku, jer je to tako kažu propisi lige, koju KK Partizan nije igrao dvije sezone i to bez ikakvih sankcija i posljedica!

Pravila jasna

Ko ima pravo da donosi odluku da se nastavak utakmice igra u četvrtak? I po kojim pravilima? Navijači Partizana kao što je milionski auditorijum video u „razgovoru“ sa igračima i trenerom njihovog kluba? Pravila su jasna i važe za sve! Dužni smo da podsjetimo da je naš prvi tim peti meč finalne serije ABA lige u sezoni 2021-2022 odigrao pred praznim tribinama, nakon pauze od preko 70 minuta čekajući u svlačionici kako bi se ispraznila dvorana. Tada je zahtjev KK Crvena zvezda da se nastavak utakmice odigra dan kasnije odbijen, a to je našem tadašnjem treneru Radonjiću lično saopćio trener KK Partizan Želimir Obradović. Samo nekoliko dana nakon toga, uslijedilo je i saopćenje koje ironijom sudbine i danas dve godine kasnije znači mrtvo slovo na papiru kada su neki u pitanju ! Zašto, vidjeli smo po svim dešavanjima u beogradskoj Areni u srijedu uvečer 05.06.2024.godine!

Dužni smo da podsjetimo javnost da je u tom saopćenju između ostalog navedeno „da KK Partizan ne želi da bude dio huliganskih pirova…“? Danas je 06.06.2024. godine, vjerujemo da se mnogi prisjećaju šta se sve događalo u međuvremenu…KK Crvena zvezda Meridianbet smatra da je večeras (op.a. sinoć) nakon svih gestova dobre volje, prelazaka preko najmorbidnijih vrijeđanja, napada na igrače koji su reprezentativci ove zemlje, slikanja ispred uvredljivih transparenata stranaca na kojima se vrijeđaju reprezentativci Srbije, morbidnih majica i transparenata, paljenja svijeća ispred Arene… pređena crvena linija zbog nečijih hirova ili nemogućnosti da kontroliše „svoje“ pristalice. To više nije naš problem! Svim Zvezdašima čestitamo novu titulu prvaka Srbije – devetu uzastopnu po redu i za nas najvrijedniju, jer svaka titula se broji, a posebno one koje dolaze iz šampionata Republike Srbije zemlje iz koje smo - naveli su iz Crvene zvezde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.