MUNDIJAL 2018

Hrvatska superiorno u osmini finala, Argentina se provukla u posljednjim minutama

Avaz Sport

26.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+16

Foto: AFP

Argentina je pobijedila Nigeriju 2:1 u trećem kolu grupe D Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji i tako izborila osminu finala.

Prvu priliku na meču imala je Nigerija kada je u 6. minuti Etebo imao dobru poziciju za šut, ali je bio izblokiran. Dvije minute kasnije, Južnoamerikanci su uputili prvi udarac kada se Taljafiko dobro ubacio, međutim nije dobro zahvatio loptu i ona je otišla pored gola. 

Argentina je povela u 14. minuti. Ever Banegea je fantastičnom loptom prebacio odbranu Nigerije, koju je potom Leo Mesi savršeno primio, iz koraka dao for i slabijom, desnom nogom poslao loptu u suprotni ugao za 1:0! 

U nastavku su Argentici spustili ritam i nisu dozvoljavali Nigerijcima da ozbiljnije zaprijete. U 34. minuti Mesi je sjajno šutirao iz slobodnog udarca u golmanov ugao, ali su ga prsti golmana i stativa spriječili da postigne još jedan spektakularan gol. Pet minuta isti igrač je sjajno odigrao sa Peresom i Iguainom, proslijedio lijevo do Di Marije, čiji je udarac bio izblokiran pa se na odmor otišlo sa minimalnim vodstvom Gaučosa.

Već na samom početku drugog dijela, Nigerija je došla do izjednačenja. U 49. minuti, sudija Čakir je bez okljevanja pokazao na bijelu tačku, nakon vrlo sumnjivog kontakat Maskerana i Baloguna. Viktor Mozes je izveo najstrožiju kaznu i izjednačio na 1:1. 

Deset minuta kasnije Musa je pobjegao pored Maskerana, ali nije imao koga da proigra u petercu, pa se rezultat nije promjenio. Argentinci su do važne pobjede došli u 86. minuti su odlično na desnom boku stvorili višak, Pavon je idealno centrirao ka usamljenom Rohu koji je pobjegao Mozesu i iz voleja pogodio donji desni ugao za konačnih 2:1 i veliko slavlje Gaučosa i prolazak u osminu finala!

Hrvatska je savladala Island 2:1 u trećem kolu grupe D Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji i kao prvoplasirana iz D grupe ide u osminu finala.  

Hrvatska je od početka meča imala kontrolu nad igrom, Island se branio. Pravih šansi nije bilo ni poslije petnaest minuta igre, ali su Hrvati bez ikakvih problema u potpunosti kontrolisali dešavanja na terenu. Islanđani nisu uspjevali da pronađu svoj ritam i da barem pokušaju da stvore smisleniju akciju, sve do 25. minute kada su prvi zaprijetili, i to poslije auta. Lopta je bila nabačena u peterac, a potom prebačena na drugu stativu u visini prečke. Ipak, izostala je realizacija. 

U nastavku su Islanđani u potpunosti preuzeli ofanzivu i počeli da prijete u talasima, ne dozvoljavajući Hrvatima da se tako lako oslobode pritiska. Isplatio se Islandu ofanzivan i otvoreniji pristup u finišu prvog poluvremena, kada su u 40. minuti imali najbolju priliku. Sigurdson je u pravom trenutku proigrao usamljenog Finbogasona na ivici šesnaesterca, ovaj se odmah namjestio na šut i gađao bliži, donji ugao, ali lopta je otišla pored stative, pa su tako mreže mirovale nakon prvih 45. minuta 

U drugom poluvremenu Hrvatska je zaigrala nešto ofanzivnije. U 51. Minuti Badelj je šutirao sa gotovo 30 metera, međutim, lopta je na putu ka golu zakačila defanzivca Islanda i od prečke završila u korneru. 

Međutim, nepuna dva minuta kasnije Badelj se ipak upisao u listu strijelaca i donio prednost Hrvatima. Nisu Islanđani dobro raščistili gužvu ispred svog gola, lopta je završila na krilu odakle je ponovo vraćena pred peterac, gdje se najbolje snašao vezista Fiorentine i zakucao loptu u mrežu za 1:0! Malo je nedostajalo da, kao u susretu sa Argentinom, Island odmah uzvrati poslije dva vezana udarca iz ugla. Sverir Ingi Ingason u razmaku od samo nekoliko desetina sekundi dva puta odlično šutirao glavom, ali je ipak daleko bliži bio prilikom drugog udarca kada je pogodio prečku.

Island je došao do izjednačenja u 76. minuti kada nakon igranja ruke Lovrena, sudija pokazao na bijelu tačku. Sigurdson je izveo penal i zakucao loptu iz sve snage pod prečku za 1:1. Nastavili su Islanđani da napadu jer su bila potrebna još dva pogotka kako bi prošli dalje, međutim izostala je realizacija. 

Nisu Islanđani imali snage za preokret, a ofanzivan pristup ostavio je mnogo prostora Hrvatima i kazna je ubrzo stigla. Badelj je idealno proigrao Perišića, a ovaj sjajnim udarcem iskosa poslao loptu pod prečku za treću pobjedu Hrvatske i prvo mjesto u grupi! 

TOK UTAKMICA

90+3' KRAJ UTAKMICA

90' GOOOOOOOOL Perišić pogađa za 2:1. Hrvatska ponovo vodi. 

86' GOOOOOOOOOL 2:1 Argentina vodi. Roho 

83' Jedvaj (Hrvatska) je taj koji će dobiti žuti karton.(Island-Hrvatska). 

81' Kovačića mijenja Rakitić (Hrvatska) (Island-Hrvatska).

80' Umjesto Taljafika na terenu je napadač Serhio Aguero. (Argentina) (Nigerija-Argentina). 

79' Velika šansa, opet Meza promašuje (Argentina) (Nigerija-Argentina). 

76' GOOOOOOOOL Island dolazi do izjednačenja. 1:1. Sigurdsson je pogodio sa bijele tačke.

72' Di Maria izlazi, a zamijenit će ga Meza. (Argentina) (Nigerija-Argentina). 

71' Sigurdson izlazi, a zamijenit će ga Sigurdarson (Island). (Island-Hrvatska). Opet je sve uradio Ahmed Musa, prošao po lij evom boku i ubacio unutra, ali je šut N'Didija (Nigerija) otišao malo preko prečke. (Nigerija-Argentina). 

70'  Pjaca napušta igru, a ulazi Dejan Lovren (Hrvatska). (Island-Hrvatska).

65'  Modrić izlazi iz igre, a umjesto njega ulazi Bradarić (Hrvatska).(Island-Hrvatska).  Ever Banega je dobio žuti karton. (Argentina) (Nigerija-Argentina). 

61' Pavon će u posljednjih pola sata igrati umjesto Peresa. (Argentina) (Nigerija-Argentina). 

59' Halfredson (Island) je dobio žuti karton. (Island-Hrvatska).

53' GOOOOOOOOOL Hrvatska vodi 1:0 Badelj je strijelac. (Island-Hrvatska).

51' GOOOOOOL Moses (Nigerija) je pogodio za 1:1. 

49' Penal za Nigeriju. VAR odlučio. Masćerano je dobio žuti karton. (Argentina)

46' Počelo je drugo poluvrijeme na večerašnjim utakmicama. Umjesto Ihenača(Nigerija) drugo poluvrijeme igrat će Igalo. (Nigerija-Argentina). 

45+2' KRAJ PRVOG POLUVREMENA NA UTAKMICAMA Nigerija-Argentina 0:1; Island-Hrvatska 0:0

40' Preuzeli su Islanđani u potpunosti ofanzivu i počeli da prijete u talasima, ne dozvoljavajući Hrvatima da se tako lako oslobode pritiska. (Island-Hrvatska). Isplatio se Islandu ofanzivan i otvoreniji pristup u finišu prvog poluvremena, pa smo vidjeli najbolju priliku u ovom dijelu igre.  Sigurdson u pravom trenutku proigrava usamljenog Alfreda Finbogasona na ivici šesnaesterca, ovaj se odmah namješta na šut i gađa bliži, donji ugao, ali lopta odlazi tik pored stative. Velika šansa. 

39' Sjajno je Mesi odigrao sa Peresom i Iguainom, dodao lijevo do Di Marije, čiji je udarac izblokiran. (Nigerija-Argentina). 

37' Odlično je loptu primio Perišić (Hrvatska) i pucao desno pored gola. (Nigerija-Argentina). 

34' Stativa Mesija iz slobodnog udarca. (Nigerija-Argentina).

33' Leon Balogun (Nigerija) je dobio žuti karton. (Nigerija-Argentina). 

27' Nevjerovatnim dodavanjem Mesi je pronašao Iguaina, koji je zamalo bio kratak da pogodi 0:2, dok je u padu udario koljenom u glavu golmana Uzohoa koji se nekoliko minuta oporavljao. (Nigerija-Argentina).

25' Iako su Hrvati bili ekipa koja je od starta imala igru, prvi su zaprijetili Islanđani, i to poslije auta. Lopta je ubačena na peterac, a potom prebačena na drugu stativu u visini prečke. Ipak, i dalje bez udarca u okvir. (Island-Hrvatska).

22' Posjed lopte 34:66. (Nigerija-Argentina).

19' Kontranapad Di Marije, faul Eteba i žustri protesti. (Nigerija-Argentina).

15' GOOOOOOOOOL Argentina vodi 1:0, pogodio je Mesi.  (Nigerija-Argentina). 

14'  Pjaca (Hrvatska) je dobio žuti karton. (Island-Hrvatska).

10' Poslije deset minuta igre, Islanđani prvi put uspijevaju da pređu na protivničku polovinu terena, odnosno da stignu do kaznenog prostora, ali odbrana Hrvatske rutinski intervenira. (Island-Hrvatska).

9' Sada šutira i Ahmed Musa (Nigerija), međutim, nije bio precizan. (Nigerija-Argentina).

8' Velik posjed lopte ima Hrvatska i tako kontrolira igru. (Island-Hrvatska).

6' Etebo (Nigerija) se stuštio ka golu i imao dobru poziciju, ali je zakasnio sa šutem i izblokiran je. (Nigerija-Argentina).

1' Počele su večerašnje utakmice. 

Rezultati by SofaScore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.