SPEKTAKL U MADRIDU

River Plejt nakon velikog preokreta savladao Boku i osvojio titulu prvaka Južne Amerike

Za argentinske rivale nogomet je više od igre

Madrid: River Plejt novi prvak Južne Amerike. AFP

J. Alibegović

9.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+37

U revanš utakmici finala Kopa libertadores u spektakularnom "superklasiku" na Santiago Bernabeu u Madridu River Plejt je u fantastičnoj utakmici nakon produžetaka i velikog preokreta savladao ljutog rivala Boku juniors rezultatom 3:1 i s ukupnih 5:3 postao novi prvak Južne Amerike. 

Obje ekipe u meč su ušle agresivno, što je i bilo za očekivati. Prvi je zaprijetio River u 3. minuti kada je  Martinez izveo slobodnan udarac, ali su igrači Boke odbili u korner. Na početku utakmice najveća borba se vodila na sredini terena, uz veliki broj oštrih prekršaja.  U 10. minuti poslije centaršuta sa lijeve strane, loše je reagirao Majdana, i zamalo matirao svog čuvara mreže. 

Odmah nakon toga, Boka je imala veliku priliku. Nakon kornera lopta je stigla na drugu stativu za Pereza, koji je iz voleja šutirao ali pravo u golmana Rivea Armanija, koji je spasio svoj tim sigurnom intervencijom. U nastavku je River kontrolirao posjed lopte, no bez ozbiljnijih prilika. Boka je svoju šansu čekala iz kontri i polukontri. U 20. minuti ponovo je zaprijetio River kada je Naćo Fernandes šutirao iz prve s ivice kaznenog prostora, no loše je zahvatio loptu i ona je otišla iznad prečke. 

Deset minuta kasnije, Boka je imala dvije velike prilike. Prvo je Benedeto pokušao iz slobodnog udarca sa 17 metara, ali je loše šutirao, da bi u nastavku akcije Pablo Peres pokušao, ali je Kasko klizećim spasio gol Rivera i lopta je otišla malo pored lijeve stative.  U 40. minuti nakon odlične akcije Boke, uslijedio je centaršut na Benedeta koji je bio na petercu, ali je golman Rivera Franko Armani izuzetno skočio i izboksovao loptu prije napadača Boke. 

Igrala se 43. minuta kada je golman Boke Andrada napravio veliku grešku, međutim River to nije uspio da realizira i pretvori u pogodaka, a zbog toga su ekspresno kažnjenji. Nandes je poslao fenomenalnu loptu do Benedeta, koji je prošao jednog igrača Rivera, pa drugog poslao po burek, a onda izašao u zicer i hladnokrvno matirao Armanija za 1:0 i rezultat prvog poluvremena. 

Od početka drugog poluvremena, River je krenuo mnogo ofanzivnije. Nominalni domaćini mogli su do izjednačenja u 49. minuti nakon lijepe akcije, Prato je idealno ostavio do Naća Fernandesa, ovaj gađao s dvadesetak metara, ali nije bio precizan. U 53. minuti Prato je izašao sam pred golmana Boke, stigao prvi do lopte nakon čega je srušen. Ipak, sudija Andres Kunja iz Urugvaja ocijenio je da nije bilo kontakta za penal i igra je nastavljena. 

River je do izjednačenja došao u 67. minuti kada je nakon fenomenalne akcije Fernandes sjajno prošao po desnoj strani i poslao povratnu loptu za Lukasa Prata, koji je iz prve šutirao i zatresao mrežu Boke za 1:1. Nakon primljenog gola, Boka je djelovala uzdrmano. Naćo Fernandes je nekoliko puta povukao dobre napade za River, ali je izostala završnica. U 78. minuti Boka je izvela indirektan udarac na deset metara, međutim udarac Olase završio je u živom zidu. Pokušavo je River da do kraja regularnog dijela meča postigne gol, međutim nije uspio i  meč je otišao u produžetke, s obzirom da u ovom takmičenju ne važi pravilo gola u gostima. 

Produžeci nisu mogli lošije da počnu po Boku koja je u prvom napadu ostala s igračem manje. Barios je neoprezno reagirao na sredini terena i dobio drugi žuti karton, i tako Riveru omogućio brojčanu prednost. U 99. minuti krilni igrač Rivera Kintero imao je dobru priliku, međutim loše je zahvatio loptu sa nekih dvadeset metara i ona je završila na tribini.

River je nastavio s napadima i u drugom produžetku, a do velikog trijumfa došao je u 109. minuti kada je s desnog boka Majada vratio povratnu do Kintera, koji se namjestio i iz koljena poslao projektil od prečku za 2:1 za veliki preokret. Četvrti naslov kontinentalnog prvaka za River Plejt potvrdio je Martines golom u 121. minuti.

Ono što je sigurno River će sljedećih 20 godina biti glavni frajer u Buenos Ajresu, dok će Boka morat živjeti s etiketom vječnog gubitnika. Recimo još da su spektakl u Madridu pratili mnogi pozanti nogometaši poput Lionel Mesija (Messi), Hamesa Rodrigeza (James Rodriguez), Havijer Zanetija (Javier Zanetti). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.