INTERNACIONALCI

Div iz Frankfurta oduševio Slovake

Piše: J. JEREMIĆ

28.1.2019

Korpulentni napadač Ismar Tandir (23) stigao je prije godinu na Tušanj, gdje je predstavljen novinarima kao veliki potencijal. Tadašnji šef struke Tuzlaka Vlado Jagodić Tandira, rođenog u Frankfurtu, najavio je kao novog Milana Đurića.

Pravi potez 

Neki su sa skepsom dočekali to poređenje, a 198 centimetara visoki ofanzivac na startu je počeo postizati golove.

Tandir je odigrao 18 mečeva za “Crveno-crne” i postigao tri gola te upisao dvije asistencije.

Na njegovu žalost, kako je vrijeme odmicalo, igrao je sve manje i manje, čak se nije nalazio ni na spisku igrača za utakmice, pa je tiho i bez pompe napustio Rudarsku 2. Ispostavilo se poslije da mu je odlazak iz Slobode bio jedan od boljih poteza u karijeri.

Preko engleske agencije “World In Motio” prvo se obreo u češkoj ekipi Fridek-Mistek da bi od ljeta prošle godine postao član slovačkog prvoligaša Ružomberoka. Iza njega je sjajna polusezona, u kojoj je u 16 nastupa u ligi i Kupu postigao osam golova, uz jednu asistenciju.

- Formula uspjeha je rad i ljudi u i oko kluba, koji su baš dobri od prvog dana. Na terenu sve ide kako treba, hvala Bogu - poručuje nam fudbaler, koji je karijeru počeo u Sjedinjenim Američkim Državama, u akademiji Njujork red bula.

Kako kaže, po dolasku u Slovačku, najveći problem bio je jezik.

- Učim ga malo-pomalo. Što se tiče Slovaka, kao ljudi, slični su nama, a što se tiče jezika, nije mi lako, sigurno. Ipak, ide nabolje - objašnjava Tandir.

Dvije godine

Za sada mu ide odlično. U meču protiv Namestova (11:0) postigao je četiri gola, a u posljednjem testu protiv Sigme bio je strijelac za remi od 1:1. Slovačka mu u potpunosti odgovara.

- Uvjeti za rad ovdje su sjajni, prije svega mislim na stadione i terene. U odnosu na našu ligu, to se ne može porediti. Dole, kod nas, pogotovo sada, teško je išta raditi.

Za Ružomberok je ugovorom vezan još dvije godine, ali ukoliko nastavi tresti mreže, lako bi se moglo desiti da pronađe novi, primamljiviji angažman.

Prati NBA ligu

Interesiralo nas je čime se Tandir bavi u slobodno vrijeme.

- U slobodno vrijeme idem na kafu s jaranom Janijem Urdinovom, on priča bosanski jezik. Također, volim gledati NBA ligu i to pratim mnogo, pogotovo kad igraju Njujork niksi ili kad igraju naši košarkaši Jusuf Nurkić i Džanan Musa – govori Tandir.

Jahić mi je mnogo pomogao

Tandir se redovno informira o dešavanjima u Premijer ligi BiH i Slobodi.

- Našu ligu, naravno, pratim. Kad god mogu, čujem se s bivšim saigračima, ali najviše s Adnanom Jahićem. U vrijeme kad sam bio u Slobodi, on je bio kapiten kluba. Mnogo mi je pomogao kad sam bio u Tuzli i to mu nikad neću zaboraviti - naglašava nekadašnji igrač Sošoa (U-19), Sakramenta, islandskog Breidablika, srbijanskog Javora Matisa...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.