ITALIJA

Vijali: Ozdravio sam, rastu mi dlačice, ne moram više crtati obrve olovkom

osjećam se sretnim, u poređenju sa drugima

Vijali: Borite se protiv straha od bolesti tako što razmišljate o svojim željama. Agencije

Avaz.ba

13.4.2020

Bivši fudbaler Juventusa i reprezentacije Italije Đanluka Vijali (Gianluca Vialli) izjavio je da je pobijedio bitku protiv strašne bolesti. Nakon 17 mjeseci hemoterapija, izliječen je od raka pankreasa. 


Bilo je teško

- Dobro sam, u decembru sam završio 17. mjesec hemoterapije, jedan ciklus od osam, a drugi od devet mjeseci. Bilo je teško, čak i za nekog jakog kao što sam ja, fizički i psihički. Testovi su pokazali da nema bolesti, rekao je Vijali za “Republicu”.

Svjestan je koliko je teško cijeloj državi, a posebno zaraženima koronavirusom koji u bolnicama leže bez podrške najbližih.

Ozdravio sam, kada se pogledam u ogledalo vidim da mi rastu dlačice, ne moram više crtati obrve olovkom. U tom pogledu, osjećam se sretnim, u poređenju sa drugima. Mislim na one koji su dovedeni u bolnicu i koji moraju da umru sami, njihove rođake kojima nije dozvoljeno da budu uz njih zbog zaraze, sahrane koje nije moguće obaviti. To je užasno. Ova kriza će ostaviti ogromne ožiljke na našu zemlju – emotivne, moralne i ekonomske, dodao je Vijali. 

U teškoj situaciji u kakvoj se našao, jako je bilo bitno ostati psihički stabilan i ne dozvoliti bolesti da se uvuče i u glavu.

Borite se protiv straha od bolesti tako što razmišljate o svojim željama, koncentrišete se na ono što zaista volite i koliko želite da se sve te dobre stvari vrate. U ovoj ogromnoj tišini koja nas okružuje tokom karantina, vlada gotovo zen atmosfera. Možemo čuti pjesmu ptica čak i u velikom gradu, da vidimo kako se brzo smog rasčistio, čak i nakon što su se neki rugali divnoj djevojci Greti Tunberg, naveo je Vialli. 


Podrška zdravstvenim radnicima

Na kraju imao je i zanimljiv prijedlog o odavanju počasti zdravstvenim radnicima koji širom svijeta ulažu ozbiljne napore u borbi protiv koronavirusa.

Želio bih da u budućnosti ljudi ne govore samo da je zdravlje najvažnije, već i da to stvarno misle. Nadam se da ćemo i u budućnosti ostati solidarni i da će se to nastaviti. Treba nastaviti sa podrškom zdravstvenim radnicima, tim nesebičnim ljudima nevjerovatne psihičke i fizičke snage. Ne smijemo ih zaboraviti. Kada se sve ovo završi reprezentacija Italije može da igra utakmicu sa ljekarima i medicinskim sestrama. To će biti sjajan i veliki dan, zaključio je Vijali, koji je karijeru počeo u Kremonezeu, a potom je preko Sampdorije te stigao do Juventusa i Čelzija. 

U glavnom gradu Engleske počeo je trenersku karijeru. Nakon Čelzija sjedio je i na klupi Vatforda. Za reprezentaciju Italije odigrao je 59 utakmica

Vijali: Kada se sve ovo završi reprezentacija Italije može da igra utakmicu sa ljekarima i medicinskim sestrama. Arhiva

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.