REPREZENTACIJA BIH

Dragan Talajić za "Avaz": Nama treba neko ko je svoj i jedinstven

Jedino mjerilo po meni je rezultat koji mora imati kandidat

Talajić: Uspjeh i trofeji su njegovo mjerilo. Arhiv

Piše: F. Mutevelić

8.1.2021

Dragan Talajić rođeni Sarajlija, bivši golman tima sa Koševa, pomoćni trener slavnog Tomislava Ivića, trener Al Itihada s kojim je osvojio Azijsku ligu prvaka, menadžer koji je vodio mnoge klubove na Bliskom istoku, Tajlandu i Kini, komentira sagu oko izbora nogometnog selektora bh. nogometne reprezentacije. U razgovoru za "Avaz" iznenađen je ko je sve predložen, misleći na Ivaila Peteva (Ivaylo).

- Petev je jedini u modernoj istoriji Dinama, koji nije bio prvak u Hrvatskoj. Ne znam kakve li je on trofeje osvajao i koje su mu reference bile da ga predlože za selektora i uđe u najjužu konkurenciju, pomalo rezignirano govori Talajić.

Drugi kandidat je Sergej Barbarez, koji ima širu podršku sportske bh. javnosti, kao i sportskih radnka i nogometnih legendi. O njemu opet ima drugačije mišljenje.

- Barbarez je naš, ali nije nigdje radio kao trener, pa nam i nije baš neki izbor da izaberemo nešto stručno, za šta se ja zalažem od kako sam u sportu. Nisam nikada bio za podjelu na naše i strane trenere. Jedino mjerilo po meni mora biti rezultat, koji je dotični napravio u svojoj karijeri i trofeje koje je osvojio. Biti selektor Bosne i Hercegovine mora svakome biti čast i koji mora imati odgovornost prema navijačima, medijima i Savezu. Mora imati karakter, viziju i pobjednički mentalitet, koji će "Zmajeve" učiniti moćnim i pobjednički orijentiranim, a to može samo onaj ko ima rezultate iza sebe, kategoričan je Talajić.

Trenutno je bez angažmana, odmara u Puli, prati sportska zbivanja u svijetu i regionu, a zadnji posao koji je imao bio je u Saudijskoj Arabiji, gdje je vodio Al Tai.

- Nama i našoj nogometnoj reprezentaciji treba neko ko nikome ništa nije dužan, neko ko ne vraća dugove i nije ničiji, nego je svoj i jedinstven, zaključuje Talajić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.