POSLJEDICE

Posljednjih dana Abramovič ima veliku kolekciju, stižu izvinjenja britanskih medija

Izvinjavaju se zbog iznošenja netačnih informacija

Abramovič: Objavljivane nesitine. Arhiv

N. Demirović

25.3.2021

Sada se ispostavilo da se radilo o nizu laži koje su iznesene na račnun ruskog milijardera Romana Abramoviča koji je vlasnik Čelzija. Britanski mediji su koristili njegovo ime i povezivali ga s Rusijom, a informacije su se na kraju poakazale netačnim-

The Times, The Independent i MailOnline uputili su javno izvinjenje Abramoviču, a ovi prvi su se morali dva puta izviniti Rusu.

Tvrdili su da je Abramovič izgubio državljanstvo Velike Britanije i da je svoje bogatstvo stekao prodajom državne imovine nakon pada Sovjetskog Saveza, da je kupio jahtu od Vladimira Putina...

- Prihvatamo da gospodin Abramovič nije izgubio državljanstvo Velike Britanije jer ga nikada nije ni imao, a prodana imovina zapravo je prvo kupljena od države. Nije nam bila namjera sugerirati da je gospodin Abramovič povezan s korupcijom, organizovanim kriminalom i kršenjem ljudskih prava. Prihvatamo da naš navod nije tačan. Gospodin Abramovič nikada nije posjedovao jahtu Olympia i nikada nije dao tu ili bilo koju drugu jahtu gospodinu Putinu - objavio je The Times.

MailOnline je prenio informacije The Timesa, pa su tako i sami postali krivi, dok je The Independent morao uputiti izvinjenje Abramoviču zbog objave da je Putinov čovjek iz sjene" te da mu je pomagao u pranju novca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.