BEOGRAD

Pod prismotrom devet mečeva Super i Prve lige Srbije

Oficir za integritet Fudbalskog saveza Srbije, Svetislav Đurović, u konsultacijama sa rukovodećim ljudima takmičenja i Zajednice klubova, odlučio je da specijalizovane emisare pošalje na četiri superligaška i pet prvoligaških susreta

Danas su pod prismotrom su dueli 35. kola elitnog ranga: Napredak - Čukarički, OFK Bačka - Novi Pazar i Mladost Lučani - Voždovac. Agencije

G. Š. / Sport klub

4.5.2021

Čak devet utakmica Super i Prve lige Srbije bit će pod specijalnom prismotrom u utorak i srijedu, tvrdi "Sport klub". Oficir za integritet Fudbalskog saveza Srbije, Svetislav Đurović, u konsultacijama sa rukovodećim ljudima takmičenja i Zajednice klubova, odlučio je da specijalizovane emisare pošalje na četiri superligaška i pet prvoligaških susreta.

Poseban interes

Mjesta u ložama, u utorak, dobit će posmatrači na tri utakmice. Pod prismotrom su dueli 35. kola elitnog ranga: Napredak - Čukarički, OFK Bačka - Novi Pazar i Mladost Lučani - Voždovac. Sva tri susreta počet će u 18 sati.

Dan kasnije, pod posebnom lupom naći će se još jedan superligaški susret – na novosadskom „Karađorđu“, između Vojvodine i niškog Radničkog.

Znatno bogatiji program očekuje se tokom srijede i na prvoligaškim terenima. Od devet utakmica 31. kola Prve lige Srbije, čak pet bit će pod lupom oficira za integritet Fudbalskog saveza Srbije. Posmatrači će u Kraljevo, na duel Sloge i Dinama, u Leskovac, gdje se sastaju GFK Dubočica i Radnički iz Sremske Mitrovice, u Dobanovce, na susret Budućnosti i pirotskog Radničkog. Potencijalne neregularnosti, kako je ocijenjeno, moguće su i u Kruševcu, na utakmici Trajal - Napredak i u Zemunu, gdje gostuje čačanski Borac 1926.

Ništa nije neuobičajeno – praksa je Fudbalskog saveza Srbije da na osnovu analiza i mogućih prijetnji regularnosti, pogotovo u susretima od posebnog interesa samo za jednog od učesnika, delegira specijalne izvještače. Na njima je zadatak da analizom ponašanja aktera na terenu i oko njega evidentiraju i prijave potencijalne neregularnosti, ili neuobičajena ponašanja. Kako se sezona bliži kraju, tako je i broj utakmica pod prismotrom srazmjerno veći.

Dojava neregularnosti

Unutar FSS postoje dva organa zadužena za brigu o integritetu. Uz inokosni organ, oficira Svetislava Đurovića, funkcionišu i dva posebno formirana tijela u okviru Komisije za etiku – odjeljenje za istrage i odjeljenje za odlučivanje. Oficir, u neposrednoj komunikaciji sa predstavnicima FSS i Zajednice klubova, ima posebne ingerencije za reakciju u slučaju „dojavljenih“ utakmica.

Na sajtu Fudbalskog saveza Srbije od skoro, kao i na UEFA portalu, postoji poseban odeljak za anonimnu prijavu neregularnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.