PREMIJER LIGA BIH

Semjon Milošević za "Avaz": Bordo tim nije bio spreman na odlaske Tatara i Rahmanovića

Bivši stoper kluba s Koševa, o dešavanjima u FK Sarajevo

Milošević: Problem datira odranije. FACEBOOK

Piše: A. Vatreš

15.5.2021

Turbulentna situacija u FK Sarajevo bila je povod za razgovor s nekadašnjim stoperom bordo kluba, članom šampionske generacije iz sezone 2006./07. i ljubimcem navijača, Semjonom Miloševićem.

Veliki trag

Sarajevo je, podsjetimo, uspjelo prokockati velikih 13 bodova prednosti iz prvog dijela sezone i dovesti se u poziciju da više ne odlučuje o

svojoj sudbini. Sve je to rezultiralo smjenom trenera Vinka Marinovića.

- Jako teška i posve neočekivana situacija, pogotovo zbog one prednosti u

prvom dijelu. Evidentno je da je nakon polusezone igra otišla nadolje, ali treba uzeti u obzir da su ostali bez dva ponajbolja igrača koji su vukli ekipu (Amar Rahmanović i Benjamin Tatar op. a.), uz ranije povrijeđenog Mersudina Ahmetovića i sigurno da je to ostavilo veliki trag – rekao je Milošević na početku razgovora za „Dnevni avaz“.

Kaže kako je suštinski problem u tome što Sarajevo nije bilo spremno na odlaske svojih ključnih igrača.

- Jednostavno nisu pronađene adekvatne zamjene, a nismo ih imali ni u nekoj pripremi, što je razočaravajuće s obzirom na onaj segment kojim se svi dičimo, tom Akademijom, gdje pokušavamo dugi niz godina napraviti jedan iskorak. Sarajevo je ranije u tom segmentu imalo daleko bolju podršku i upravo iz tog nekog perioda su izdanci poput Andreja Đokanovića, Vladana Kovačevića i Selmira Pidre, koji su sada nosioci igre. Mislim da se klub treba tome okrenuti u budućnosti, da se pojača komunikacija između Akademije i prvog tima – objasnio je Milošević.

Siromašno tržište

Prije Marinovića, ceh loših igara i rezultata platio je koordinator za sportski segment Emir Hadžić, koji se vodi kao glavni krivac za katastrofalno odrađen prijelazni rok.

- Kada ste na toj poziciji sportskog direktora, sigurno snosite veliku odgovornost. Ne može se tu izuzeti ni Emir Hadžić, ali mora se razumjeti da je i tržište u zimskom prijelaznom roku bilo siromašno. Teško je bilo pronaći dobrog i kvalitetnog igrača, pogotovo zbog neke situacije kako se sve to odvilo. Znalo se da će Tatar i Rahmanović pokušati da ostvare inostrane transfere. Mislim da problem datira odranije, jer mi nismo imali nešto u pripremi. Trebalo je biti pripremljeno i osmišljeno da se to ne osjeti u momentu njihovog odlaska – govori Milošević.

Kao privremeno rješenje, na klupu je došao Dženan Uščuplić, ali će bordo klub na kraju sezone krenuti u potragu za novim trenerom.

- Sigurno da postoje treneri koji su perspektivni i spremni da neku viziju kluba pretoče u stvarnost. Ko god da dođe, neće mu biti lako, ali tu je najvažnija komunikacija s navijačima. Znamo da je Dženan Uščuplić i kroz neke prethodne periode uspijevao da ugasi vatru. Međutim, ovaj put ne zavisi samo od sebe, već i od drugih. To je vrlo teška situacija. Treba izvući iz ova tri kola maksimum, možda očekivati neku sreću – dodao je Milošević.

Promijeniti pristup

Milošević je mišljenja kako dovođenjem igrača upitnog kvaliteta sa strane sami sebe nipodaštavamo.

- Bosna i Hercegovina je u bivšoj Jugoslaviji uvijek imala pet prvoligaša, što znači da smo davali veliki broj igrača. Ljudi treba da shvate da se ovdje ne rađaju degenerici, već normalna djeca, samo je potrebno promijeniti pristup i početi cijeniti svoj kvalitet, a ne dovoditi neki polovičan ili upitan kvalitet iz zemalja regiona, čime sami sebe nipodaštavamo – naglasio je Milošević.

Model Veleža

Milošević se spominjao kao jedan od potencijalnih kandidata za Hadžićevog nasljednika. Otkrio nam je kako zvaničnog kontakta nije bilo, ali da bi taj posao predstavljao izazov za njega.

- To je izazovna pozicija, a ja sam čovjek koji živi na adrenalinu. Znam da bi to bilo dosta zahtjevno, ali takve sam stvari prošao kao igrač i spreman bih se bio uhvatiti s tim u koštac. Mislim da tu ipak ima potencijala. Cilj treba biti da se napravi jedan jeftiniji seniorski pogon, koji će ostvarivati približne ili slične rezultate kao sada. Jedan od takvih modela je upravo Velež, ekipa koja ima ponajmanji budžet, ali uspjeva da se iznese sa svim tim stvarima – istakao je Milošević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.