EURO 2020

Safet Sušić iz Pariza za "Avaz": Benzema i Mbape vode Francuze na krov Evrope

Karim je veliki igrač. Ako Kilijan ima prostora, onda mu niko ne može ništa, konstatira Sušić

Sušić: Treba ozbiljno računati i na Hrvatsku #susic77#. Arhiva

Piše: G. Šumar

11.6.2021

Najuspješniji selektor naše reprezentacije Safet Sušić, koji je odveo „Zmajeve“ na jedini završni turnir – Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu, na predstojećem Euru 2020. tipuje na Francuze i Nijemce.


Povratak asa

- Prvi favoriti su aktuelni svjetski prvaci Francuzi, pogotovo nakon povratka Karima Benzeme, a odmah tu, blizu njih, je Njemačka - rekao Sušić i dodao:

Povratak u državni tim je velika stvar za Benzemu... Inače, „Trikolori“ u špicu imaju i Olivera Žirua (Olivier Giroud), ali on daje golove uglavnom protiv slabijih ekipa. Čim je protivnik neka velika ekipa, odnosno reprezentacija, nema ga nigdje, tako da će im Benzema puno značiti. Ipak, on već godinama igra u jednom Realu – a nije ni star, 33 godine. Sada je i izuzetno motiviran, vratio se poslije pet godina, tako da od njega očekujem puno. Veliki je to igrač.

Analizirajući ukupnu situaciju u fudbalu, legendarni Pape ističe da će važnu ulogu igrati i oporavak igrača nakon napornih sezona, jer ni prošlog ljeta zbog pandemije koronavirusa nisu imali vremena, kako kaže, za pravi odmor.

- Normalno, tu su i Španci, Italijani, Belgijanci, Englezi. I na njih treba ozbiljno računati. Ali, ako bih trebao izdvojiti dva favorita, to su Francuzi i Nijemci - naglašava Sušić.

Minuli Mundijal u Rusiji obilježio je Kilijan Mbape (Kylian Mbappe), koji u posljednjim reprezentativnim utakmicama nije bio na svom nivou.

- On je već afirmiran igrač, bar prema mom mišljenju, trenutno jedan od tri najbolja napadača na svijetu. Njegove nove dobre igre sigurno neće nikoga iznenaditi. Svi selektori i selekcije morat će na njega obratiti posebnu pažnju. Jer, ako ima prostora, onda mu niko ne može ništa - konstatira Sušić.


Drugi plan

Kada su u pitanju naše zapadne komšije, popularni Pape ističe da je Hrvatska favorit iz drugog plana.

- Nakon reprezentacija koje sam nabrojao, Hrvatska je odmah iza njih. Jer, oni nisu puno promijenili tim. Uglavnom, svi igrači koji su na minulom Svjetskom prvenstvu osvojili srebrenu medalju su tu, tako da na njih treba ozbiljnije računati - zaključio je Sušić.


Povratak navijača

Puno će značiti, kako napominje Sušić, i raspored utakmica.


- Imate neke ekipe koje igraju kod kuće, konačno pred navijačima. Naprimjer, Njemačka sve utakmice grupne faze igra kod kuće – u Minhenu, a Francuska na strani. Treba i to uzeti u obzir, a u istoj su grupi... Domaći teren je, ipak, prednost - rekao je Sušić te dodao:

Neke selekcije će imati i daleka putovanja, s obzirom na to da se igra širom Evrope... Ne vjerujem da se može dogoditi da Njemačka ne bude među prve dvije ekipe u grupi, a kasnije je sve moguće.Ž6 = Četiri švicarska Bosanca


Četiri švicarska Bosanca

Sušić je poželio sreću bivšem saigraču iz FK Sarajevo Vladimiru Petkoviću, koji je u reprezentaciju Švicarske uvrstio tri Bosanca – Bećira Omeragića, Harisa Seferovića i Marija Gavranovića.

- Volio bih da Švicarska našeg Vladimira Petkovića ostvari dobar rezultat. Poželio sam mu sreću pred početak priprema - prenosi popularni Pape.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.