EURO 2020

Nizozemci razbili Makedonce, Austrija poslala Ukrajince kući

Kompletirana grupa C

Nizozemci sa maksimalnim učinkom u narednoj rundi. AFP

Piše: E. Ćosić

21.6.2021

Kompletirana je grupa C Evropskog prvenstva. Utakmicama u Amsterdamu i Bukureštu poznato je ko će u narednu rundu, a ko se pakuje kući. Nizozemci su u posljednjoj utakmici na krlima dva pogotka Đinija Vajnalduma (Georginio Wijnaldum) i jednog Memfisa Depaja (Memphis Depay) pobijedili Sjevernu Makedoniju sa 3:0, te sa maksimalnim učinkom idu u narednu rundu, dok će Sjeverna Makedonija kući bez ijednog osvojenog boda.

U drugoj utakmici odigranoj u Bukureštu Austrija je sa 1:0 pobijedila Ukrajinu i tako ih poslala kući. Neriješen rezultat je vodio obje ekipe dalje, ali odlična Austrija nije željela kalkulirati. Pobijedili su golom Baumgartnera, koji je sa 21 godinom postao najmlađi strijelac na ovom prvenstvu.

90. - Kraj utakmica! Sjeverna Makedonija - Nizozemska 0:3 i Ukrajina - Austrija 0:1.

90. - Ukrajina - Austrija (0:1): Arnautovića mijenja Kalajdžić.

90. - Ukrajina - Austrija (0:1): Tri minute sudijske nadoknade u Bukureštu.

90. - Sjeverna Makedonija - Nizozemska (0:3): Četiri minute sudijske nadoknade.

Duel kapitena Jarmolenka i Alabe. AFP

87. - Ukrajina - Austrija (0:1): Jaremčuk je potegao sa desne strane, ali njegov udarac odbija Bahman. 

85. - Sjeverna Makedonija - Nizozemska (0:3): Kostadinov dobija žuti karton.

84. - Ukrajina - Austrija (0:1): Ševčenko ponovo mijenja. Selektor Ukrajine šalje sve karte u napad. Umjesto defanzivca Mikolenka u igri je napadač Besedin. 

80. - Sjeverna Makedonija - Nizozemska (0:3): Po promjena na obje strane. Nikolov mijenja Ademija, dok je na drugoj strani De Jonga zamijenio Gakpo.

78. - Sjeverna Makedonija - Nizozemska (0:3): Nova promjena u makedonskom timu. Stojanovski mijenja Bardija.

75. - Sjeverna Makedonija - Nizozemska (0:3): Bergiz je šutirao na gol Dimitrievskog, ali blokira ga Velkoski. 

Pandev ispraćen u reprezentativnu penziju. AFP

70. - Ukrajina - Austrija (0:1): Ševčenko na teren šalje Marlosa, a na klupu za rezervne igrače će Šaparenko.

69. - Sjeverna Makedonija - Nizozemska (0:3): Mijenja i Angelovski. Goran Pandev je odigrao posljednju utakmicu za reprezentaciju, njega mijenja Kostadinov. Van igre će i Trajkovski, a ulazi Hasani.

67. - Sjeverna Makedonija - Nizozemska (0:3): De Bur pravi dvostruku promjenu, Depaja i Malena mijenjaju Veghorst i Proms.

66. - Alioski je treći makedonski fudbaler upisan u bilježnicu glavnog sudije Kovaća. Nizozemska i dalje vodi sa 3:0, dok je u Bukureštu i dalje 1:0 za Austriju.

63. - Mogao je Vajnaldum do het-trika, ali kapiten Nizozemske sada ne pogađa.

63. - U Bukureštu je i dalje 1:0 za Austriju. Ukrajinci traže taj jedan gol vrijedan osmine finala Evropskog prvenstva.

Vajnaldum: Dva gola na dvije asistencije Depaja. AFP

58. - Sjeverna Makedonija - Nizozemska (0:3) GOOOOOOL! Ponovo Vajnaldum matira Dimitrievskog. Ovo je kapitenu Nizozemske drugi gol danas, treći na ovom Evropskom prvenstvu. Ponovo je Depaj asistirao. 

57. - Promjena u reprezentaciji Sjeverne Makedonije, Čurlinov je zamijenio Tričkovskog.

56. - Bardi sada šutira, ali Stekelenburg zaustavlja pokušaj makedonskog veznjaka.

55. - Gravenberh prijeti na gol Sjeverne Makedonije, u Bukureštu je Arnautović je pokušao. Austrija vodi protiv Ukrajine sa 1:0, Nizozemska protiv Sjeverne Makedonije sa 2:0.

52. - GOOOOOL! Kapiten Nizozemske Đini Vajnaldum udvostručuje prednost svog tima nakon kornera Depaja. Sjeverna Makedonija sada ima dva gola zaostatka, 2:0 je u Amsterdamu za domaći tim.

48. - Novi žuti karton za makedonsku reprezentaciju. Nakon Ristovskog, javno opomenut je i Musliu nakon prekršaja nad Depajem.

46. - Počelo je drugo poluvrijeme na utakmici Sjeverna Makedonija - Nizozemska, odnosno Ukrajina - Austrija.

46. - Nizozemska će u nastavak ući sa jednom izmjenom u sastavu u odnosu na onaj početni. Timber je zamijenio De Fraja, dok je umjesto Damfrisa na terenu Bergiz. Mijenjala je i Ukrajina na drugoj utakmici ove grupe, Ciganov je zamijenio Malinovskog.

Baumgartner: Najmlađi strijelac na ovom Evropskom prvenstvu (rođen 1. augusta 1999. godine). AFP

45+. - Kraj prvog dijela na terenima u Amsterdamu i Bukureštu.

45+. - Arnautović je imao odličnu priliku nakon što je dobio povratnu loptu, ali slabo je šutirao i Bušćan to brani. 

45. - Dvije minute sudijske nadoknade u Amsterdamu. Minut više će se igrati u prvom dijelu na utakmici u Bukureštu.

41. - Nizozemci prijete nakon prekida. Musliu nije pogodio metu.

37. - Veliku priliku za Nizozemsku propustio je Damfris. Nevjerovatno kako desni bočni Nizozemske igra ovo prvenstvo. Uprkos što se radi o defanzivcu, on je već postigao dva pogotka, a sada je imao priliku i za treći.

33. - Selektor Austrije Franko Foda primoran je mijenjati. Iz igre je izašao strijelac pogotka Baumgartner, a na terenu je Šof. Zanimljivo da je Šof postigao jedini gol Austrije na prvenstvu u Francuskoj prije pet godina.

32. - Nizozemci nastavljaju sa ofanzivnom igrom. Prvo je Depajev udarac izblokirao Velkoski, a u nastavku akcije svoj šut oprobao je i Malen.

29. - Konačno su i Ukrajinci zaprijetili na stadionu u Bukureštu. Dobro je šutirao Šaparenko, ali odlično brani Bahman. Ostaje 1:0 za Austriju, identičnu prednost ima Nizozemska protiv Sjeverne Makedonije.

Depaj i Malen: Strijelac i asistent pogotka. AFP


25. - GOOOOOL! Depaj je kaznio promašaj Trajkovskog i doveo "Oranje" do vodstva. Novopečenom fudbaleru Barcelone za gol je asistirao Malen.

22. - Malo je nedostajalo da Makedonci dođu do gola! Trajkovski je uzdrmao okvir Stekelenburgovog gola. I dalje je 0:0 u Amsterdamu.

21. - GOOOOL! Promjena rezultata! Austrija golom Baumgartnera vodi 1:0 u Bukureštu protiv Ukrajine. Odlično se snašao veznjak Austrije nakon centaršuta Alabe. On je sa 21 godinom postao najmlađi strijelac na ovom prvenstvu.

18. - Prvi žuti karton na današnjim utakmicama. Stefan Ristovski je upisan u bilježnicu Kovaća. U Bukureštu je kratki prekid igre da se ukaže pomoć povrijeđenom Baumgartneru.

16. - Novi korner u Bukureštu i ponovo za Austrijance. To je njihov četvrti korner.

14. - Depaj je sada zaprijetio na gol Sjeverne Makedonije. I dalje bez golova na oba terena.

Kapiten Nizozemske uručio poklon Pandevu koji igra posljednju utakmicu za reprezentaciju. AFP

10. - Austrijanci su ti koji imaju više loptu u svom posjedu, dok su ukrajinski fudbaleri napravili nekoliko sitnih prekršaja. U Amsterdamu Nizozemska pokušava kreirati nešto više pred golom Sjeverne Makedonije.

5. - Sabicer je pokušao zaprijetiti golu Ukrajine, ali Sidorčuk je dobro postavljen u bloku.

3. - Austrijanci su u Bukureštu nešto ofanzivniji, Alaba i društvo su imali jedan korner. U Amsterdamu je Nizozemska zaprijetila preko Gravenberha, ali bez promjene rezultata.

1. - Počele su utakmice u Amsterdamu i Bukureštu. 

Navijači. AFP

Pratite tekstualni prenos dvije utakmice 3. kola grupe C, između Sjeverne Makedonije i Nizozemske na Johan Krojf Areni (Cruyff), te Ukrajine i Austrije na Areni Nationale u Bukureštu. Nizozemci su već u narednoj rundi, a bit će zanimljiv susret u Bukureštu, obzirom da ukoliko odigraju neriješeno i Ukrajina i Austrija će proći u osminu finala. 

Obje utakmice počinju u istom terminu od 18:00 sati. U duelu Ukrajine i Austrije pravdu će dijeliti Đunejt Čakir (Cuneyt Cakir), dok je glavni sudija susreta u Amsterdamu Istvan Kovać (Kovacs).

POČETNI SASTAVI: Sjeverna Makedonija - Nizozemska

SJEVERNA MAKEDONIJA (4-5-1): Dimitrievski, Ristovski, Velkoski, Musliu, Alioski, Bardi (Bardhi), Ademi, Elmas, Trajkovski, Trickovski i Pandev.

NIZOZEMSKA (5-3-2): Stekelenburg, Damfris (Dumfries), De Fraj (De Vrij), De Ligt, Blind, Van Anholt (Van Aanholt), De Jong, Gravenberh (Gravenberch), Vajnaldum (Wijnaldum), Malen i Depaj (Depay).

POČETNI SASTAVI: Ukrajina - Austrija

UKRAJINA (4-5-1): Bušćan (Bushchan), Karavaev, Zabarnji (Zabarnyi) , Matvienko, Mikolenko (Mykolenko), Sidorčuk (Sydorchuk), Jarmolenko (Yarmolenko), Šaparenko (Shaparenko), Zinčenko (Zinchenko), Malinovski (Malinovsky) i Jaremčuk (Yaremchuk).

Avaz i SofaScore jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.