THE NATIONAL

Škoti objavili novu urnebesnu naslovnicu, ponovo Manćini u glavnoj ulozi

U prvom je planu ponovo Manćini, koji u avionu čita The National, dok kraj njega stoji naslonjen pehar

Manćini se iz Londona vratio kao pobjednik. AFP

M. K.

13.7.2021

Poznati škotski list The National prije nekoliko dana, uoči finala Eura 2020, skrenuo je pažnju na sebe naslovnicom koja je izazvala veliku pažnju, smijeh, provokacije i druge reakcije.

Podsjetimo se, na naslovnici je bila glava Roberta Manćinija (Mancinija) montirana na tijelo Mela Gibsona iz kultnog filma Braveheart, uz naslov: "Spasi nas, Roberto, ti si naša posljednja nada",što je značio poziv Italijanima da pobijede Englesku u finalu, što se na kraju i desilo,

Italija je u penal seriji (bilo 1:1 nakon 120 minuta) bila bolja, slavila s 3:2, a to je naišlo na oduševljenje kod Škota koji nisu morali strahovati od daljnih fudbalskih i nadobudnih engleskih provokacija koje traju već desetljećima.

Tamo je gdje je škotski list stao, samo je nastavio, te je objavio sliku na kojoj se vidi da je Manćini imao baš tu naslovnicu ispred sebe u avionu dok je putovao nakon osvajanja naslova prvaka, a kako bi se dodatno zahvalili Azurima, Škoti su objavili novu naslovnicu. U prvom je planu ponovo Manćini, koji u avionu čita The National, dok kraj njega stoji naslonjen pehar.

"Učinite Roberta Brusa (Robert the Bruce) počasnim Škotom", stoji na naslovnici, što je značilo da su  Škoti Manćinija pretvorili u jednog od svojih najvećih i najpoznatijih junaka, slavnog vojskovođu Brusa koji je od 1295. do 1304. godine podupirao bunu Vilijama Valasa (Williama Wallacea) protiv Engleza, a 1314. ih je teško porazio čime je postigao škotsku nezavisnost.

Škotski list novom naslovnicom provocira Engleze. Agencije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.