RATNE STRAHOTE

Bivši Džekin trener pobjegao iz Kijeva: Danas su u plamenu ukrajinski gradovi, ali ko zna koju će zemlju bombardirati sutra?

Njegova porodica ostala je i nakon Fonsekinog odlaska u Romu (2019. godine), gdje je trenirao i našeg asa Edina Džeku, živjeti u Kijevu, te je ostala zarobljena kada su Rusi napali Ukrajinu

Fonska i Džeko. Arhiva

G. Š.

27.2.2022

Bivši trener Rome Paulo Fonseka (Fonseca) i njegova porodica pobjegli su iz Kijeva. Ovaj portugalski stručnjak u prošlosti je trenirao Šahtar, a njegova supruga Katerina radila je kao portparol u klubu iz Donjecka u doba dok je Fonseka trenirao klub.

Gradovi i sela su zapaljeni od bombi

Njegova porodica ostala je i nakon Fonsekinog odlaska u Romu (2019. godine), gdje je trenirao i našeg asa Edina Džeku, živjeti u Kijevu, te je ostala zarobljena kada su Rusi napali Ukrajinu. Katerina je nakon bijega iz Kijeva napisala emotivno pismo koje je objavio italijanski "Il Tempo".

- Obraćam se svim ljudima u Evropi, Americi, Rusiji i cijelom svijetu. Rat bijesni u Ukrajini i nije riječ o specijalnoj operaciji, već ciničnom i okrutnom ratu. Gradovi i sela su zapaljeni od bombi koje padaju s neba. Projektili koje šalju Rusi i Bjelorusi lete prema civilnim zgradama. To je ono što sam vidjela svojim očima i što milioni Ukrajinaca gledaju svakoga dana. Ludi vođe šalju svoje vojnike kako bi ubijali Ukrajince koji žrtvuju svoje živote da bi branili svoju zemlju, svoje žene i djecu. To je jedina istina i druge nema, napisala je Fonsekina supruga.

Molim vas, pomotite nam

- Pomozite nam zaustaviti ovaj rat. Pitajte svoje prijatelje, poznanike u Rusiji zašto se njihovi vojnici bore i ginu u Ukrajini. Zašto izvršavaju kriminalne naredbe kojima se ubijaju civili? Ovo je naša zemlja, njima strana. Oni se moraju vratiti svojim kućama i ostaviti nas na miru... Danas su u plamenu ukrajinski gradovi, ali ko zna koju će zemlju bombardirati i napasti sutra? Cijeli svijet je uz Ukrajinu, ali sada čekamo i nadamo se pomoći. Molim vas, pomotite nam, zaustavite taj ludi rat, istakla je Fonsekina supruga u pismu.

Inače aktualni trebner Šahtara Roberto De Zerbi ostao je i dalje u Kijevu zajedno sa svojim stručnim stožerom, te čekaju siguran povratak kući.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.