PREMIJER LIGA BIH

Marjanović: Pobjeda protiv Željezničara nas vraća u život

Domaćin će sigurno biti motivisan, ali mislim da imamo šanse za pozitivan rezultat, istakao je šef struke "Plavih" Edis Mulalić

Srđan Marjanović. FK Rudar Prijedor

Piše: G. Š.

15.4.2022

Dok je trka za titulu u m:tel Premijer ligi Bosne i Hercegovine prilično nezanimljiva, jer je Zrinjski već jednom nogom zagazio na šampionsko postolje, neizvjesno je u borbi za opstanak i izlazak na evropsku scenu. Do kraja je ostalo još osam rundi, a 26. kolo prvenstva BiH kreće danas iz Prijedora i Bijeljine, gdje će biti odigrane dve jako značajne utakmice.


Tim iz Prijedora je u lošoj formi

Rudar Prijedor se već neko vrijeme nalazi u krizi. Klub je ostao bez uprave, trenera, igrači su u štrajku, a sve to dovelo je do preuzimanja fenjera na tabeli. No, stanje se malo stabilizovalo. Formirana je grupa ljudi koja će u nastavku preuzeti rukovođenje premijerligaša iz Prijedora. Vatreno krštenje nova uprava će imati protiv Željezničara, gdje će tražiti bodove spasa. Domaći je na posljednjem mjestu sa 18 bodova, tri manje od sigurne zone. 

Jasno je da je vremena sve manje, pa ukoliko želi i naredne sezone da igra u elitnoj ligi bh fudbala, pod hitno mora da krene s pobjedama.  U posljednjem kolu zabilježen je bolan poraz na Koševu od Sarajeva (6:0), a na pobjedu čekaju više od šest mjeseci. Posljednji put Rudar se radovao 25. septembra kada je savladan Radnik, a od tada kola su krenula silaznom putanjom. Dakle, jasno je da sve osim trijumfa Prijedorčane dodatno ukopava u živo blato iz kojeg će se teško iščupati.

- Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo i jasno je da smo pod pritiskom. Ništa još nije izgubljeno. Pobjeda protiv Željezničara nas vraća u život. Bilo kakav drugačiji rezultat nas dovodi u tešku situaciju. Tako da mi moramo uraditi sve da pobjedimo u današnjoj utakmici, rekao je trener Rudara Srđan Marjanović.

Borba za Evropu

Dok se Rudar bori za goli život, u redovima njihovog današnjeg rivala je drugačija situacija, bar kada je riječ o tabeli. Organizaciono i Željo je u lošem stanju. Klub je trenutno u fazi povratka na zdrave noge, ali je na tabeli prilično bezbrižan. Na petom su mjestu sa 36 bodova. Neko bi rekao blizu Evrope, ali je realnost malo drugačija. Više puta su iz tabora "Plavih" naglašavali da je cilj stabilizacija, pa bi samim tim i borba za Evropu bila nerealna, jer su tu nalaze, trenutno mnogo organizovaniji klubovi poput Borca, Tuzla Cityja i Sarajeva.

Dovoljna zaliha bodova da se u nastavak sezone uđe rasterećeno, ali isto tako pokušaj da se prekine crna serija na gostovanjima. Željo je od dolaska Edisa Mulalića potpuno druga ekipa kod kuće, gdje su u tri meča upisali tri pobjede bez primljenog gola. U gostima je problem. Posljednji put trijumfovali su krajem 2020. godine.

- Bez obzira što smo skupili bodova koliko jesmo, mi ćemo ići na pobjedu, kao i na svakoj utakmici. Jesmo u tom nekom negativnom nizu, što se tiče gostovanja, ali nemam ja šta puno zamjeriti igračima. Oni bez pogovora izvršavaju sve obaveze koje se postave pred njih. Nekad je to bolje, nekad lošije, ali to je fudbal i to je normalno. Domaćin će sigurno biti motivisan, ali mislim da imamo šanse za pozitivan rezultat, istakao je šef struke "Plavih" Edis Mulalić.

Kladionica Mozzart na pobjedu domaćina daje kvotu 2.80. Pogledaj sve kvote na Mozzart Bet siteu i odigraj online.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.