OTVORENO

Mehmed Baždarević za "Avaz" o našoj reprezentaciji: Bojim se da situacija ne bude još gora

Akumulacija nezadovoljstva je došla do neke granice, rekao je naš fudbalski stručnjak

Baždarević: Ambijent možda nikada nije bio lošiji. Arhiva

Piše: G. Šumar

23.4.2022

Naš fudbalski stručnjak Mehmed Baždarević (61), nakon posljednjeg protesta “BHFanaticosa”, zabrinut je za naš državni tim.

- Bojim se da situacija ne bude još gora - rekao je popularni Meša u razgovoru za „Dnevni avaz“.


Loša atmosfera

Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH, podsjetimo, naložio je svim selektorima muških selekcija da pišu izvještaje. No, nakon posljednjih neuspjeha “A” tima i protesta “BHFanaticosa”, atmosfera nije obećavajuća, a junski start Lige nacija je pred vratima...

- Vjerovatno postoji razlog za tu atmosferu, svi ga znamo. Nezadovoljstvo je veliko, ne samo zbog rezultata nego i nekih drugih stvari. Akumulacija nezadovoljstva je došla do neke granice... E, sad, uvijek sam bio za to da se dobro razmisli šta i kako dalje. Mora se dobro izračunati šta je najbolje uraditi u ovom momentu. Pročitao sam da je Savez naložio selektorima da pišu izvještaje... To se radi svakako, niko im ne treba to nalagati - kazao je Meša.

Smatra da veliki problem može biti to ako su i reprezentativci izgubili povjerenje, kako kaže, zbog svega toga što se dešava.

- Može se stvoriti vrlo, vrlo loša atmosfera i u svlačionici. A da se ukupna atmosfera još pogorša. Ne bih htio nikome davati savjete o tome šta činiti u ovom momentu, ali mislim da ti ljudi koji su zaslužni za ovu atmosferu moraju naći pravi odgovor. Ako ga uopće imaju - istakao je naš fudbalski stručnjak.


Mehmed Baždarević. Arhiva

Nezgodan termin

Također, i junske utakmice Lige nacija dolaze u najgore vrijeme, nakon napornih sezona, a naredna takmičarska godina počinje ranije zbog Mundijala 2022.

- Bit će povrijeđenih, uvrijeđenih... Zato sam i rekao da se bojim da ne bude još gore. Znam i kako razmišljaju pojedini igrači - treba sad doći u tu vrlo lošu atmosferu nakon naporne sezone... Prema tome, da li stati na loptu ili donijeti klasične fudbalske odluke, odnosno mijenjati stručni štab, upravu... Iskren da budem, nemam pravu sliku o tome šta uraditi. Ali u 90 posto slučajeva tu se mijenja.

Međutim, činjenica je da ni stručnom štabu ni igračima neće biti lako igrati utakmice u ovakvom ambijentu, koji možda nikada nije bio gori. Bojim se da će naši igrači izgubiti vjeru u ono što mi svi budemo očekivali od njih. A to je najgore, ako oni ne vjeruju u ono što ih očekuje, u taj ambijent i zajednički rad. To može biti dodatni, veliki problem - zaključio je Baždarević.

Nastavak karijere

Baždarević je od 1. februara prošle godine, nakon raskida ugovora s francuskim Gengamom, slobodan trener.

- Vidjet ćemo šta će biti u narednom periodu, nova sezona dolazi brzo. Nadam se da će biti nešto, jer uvijek imam nekih opcija za Alžir, Tunis, gdje u prvi mah nisam htio ići, daleko od kuće... No, ako hoću da radim, možda ću morati pristati i na te opcije - rekao je Baždarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.