REPREZENTATIVCI

Vladan Kovačević za "Avaz": Prija mi nagrada za najboljeg golmana Poljske

Nadam se kako će utakmice u Ligi nacija pokazati pravu stranu naše reprezentacije

Kovačević: Krivo mi je zbog Sarajeva. FACEBOOK

Piše: A. Vatreš

25.5.2022

Prelazak u poljski Rakov prošlog ljeta ispostavio se kao pun pogodak za bh. reprezentativnog čuvara mreže Vladana Kovačevića (24).

Sezona iz snova

Kovačević je imao sezonu iz snova, u kojoj je osvojio dva trofeja, Superkup i Kup Poljske, a kruna svega je nagrada za najboljeg golmana Ekstraklase.

- Imao sam zaista dobru sezonu. Ne mogu reći da sam se nadao nagradi, jer je bilo dobrih golmana i svi koji su bili nominirani su jako dobro branili. Ali prija mi jako što sam na kraju ja najbolji golman. Ne bi to bilo tako da nisam imao tako dobar klub i dobre igrače ispred sebe. Ovo je u jednu ruku i njihova nagrada – rekao je Kovačević u razgovoru za “Dnevni avaz”.

Kovačević je branio na 27 prvenstvenih utakmica i u 11 navrata uspio sačuvati svoju mrežu. Međutim, trebalo mu je vremena da se adaptira na novu sredinu.

Posted by Raków Częstochowa on Tuesday, May 24, 2022

- Nisam najbolje krenuo, trebalo mi je malo vremena da se snađem, jer je totalno drugačije nego kod nas. Moja prednost je bila što sam se poprilično brzo uklopio u ekipu, taj poljski mentalitet rada i svega, tako da mogu samo biti ponosan na sebe – istakao je Kovačević.

Njegov Rakov mogao je na najbolji način zaključiti uspješnu sezonu, ali je u finišu sezone izgubio borbu za titulu od Leha.

- Tri utakmice do kraja imali smo sve u svojim rukama. Igrali smo kući protiv Krakovije 1:1 i mislim da je tu već bio kraj. Leh je imao dvije utakmice u Poznanju, tako da je bilo jako teško očekivati da će kiksati. Mislim da je njihova pobjeda u gostima kod Pijasta bio taj trenutak kada je sve bilo gotovo. Naravno da nam je krivo. Cijelu godinu smo radili za to, bili posvećeni ligi. Ali ne možemo biti razočarani sa sezonom. Osvojili smo i Kup, igrali dobro Evropu, tako da moramo biti zadovoljni – rekao je Kovačević.

Veliko razočarenje

Kovačeviću s reprezentacijom BiH narednog mjeseca slijedi nastup u Ligi nacija.

- Svakako da će biti jako teške utakmice. Znamo svi u kakvoj smo situaciji trenutno, da nam nije baš onako kako bi trebalo biti, ali se iskreno nadam kako će ove utakmice pokazati pravu stranu ove ekipe i da ćemo uspjeti napraviti nešto više u Ligi nacija – istakao je Kovačević.

Posted by Raków Częstochowa on Sunday, May 22, 2022

Njegov bivši klub Sarajevo imao je razočaravajuću sezonu u kojoj je ostao bez Evrope, što je Kovačeviću teško palo.

- Pratio sam sve... Jako mi je krivo i žao zbog Sarajeva, jer takav klub mora igrati Evropu i mora se boriti za šampionsku titulu. Nažalost, ove godine je Zrinjski bio predominantan za sve ekipe. Sarajevo je imalo nekih problema i to se na kraju odrazilo na terenu. Ova sezona se mora totalno zaboraviti jer Sarajevo ne igra ni Evropu što je veliko razočarenje za sve navijače. Sljedeće godine moraju osvojiti sve – zaključio je Kovačević.

Prioritet kluba

I naredne sezone cilj Rakova je da se napadne titula, međutim, prioritet je grupna faza Konferencijske lige.

- Ovaj klub raste iz godine u godinu. Prošle godine su bili vicešampioni Poljske, tako da se sigurno ne šale. Žele samo da napreduju i idu dalje. Cilj je da u Evropi pokušamo napraviti nešto više, da uđemo u grupnu fazu. To je prioritet kluba trenutno. Mislim da možemo i da imamo snage da napravimo tako nešto. Sljedeće godine smo svakako jedni od konkurenata za naslov – kazao je Kovačević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.