LIČNOST SEDMICE

Stiv Kuper: Doživotni heroj Notingema

Vratio slavni engleski klub u elitni rang nakon 23 godine

Kuper: Historijski uspjeh. Agencije

Piše: A. V.

4.6.2022

Notingem Forest je 23 godine čekao na povratak u elitni rang - i konačno je dočekao.

Slavni engleski klub, koji je dva puta osvajao naslov prvaka Evrope (1978./79., 1979/.80.), zaigrat će u Premijer ligi prvi put poslije 1999. godine, nakon što je u finalu plej-ofa na Vembliju savladao Hadersfild s 1:0.


Sjajan posao

Ono što nije pošlo za rukom njegovim prethodnicima jeste Stivu Kuperu (Steve Cooper), koji je od dolaska na klupu popularnih „Šumara“ u septembru 2021. napravio sjajan posao.

Vodio je Velšanin ekipu na 45 utakmica i upisao 27 pobjeda, 11 remija i sedam poraza, da bi osvojenim četvrtim mjestom u regularnom dijelu izborio plej-of, gdje je otišao do kraja.

- Olakšanje je veliko, ali osjećam i ponos. Volim što sam u ovom klubu, promijenio mi je život. Moja porodica je ovdje, porodice igrača su tu, ovaj klub pripada gradu. Klub je izgrađen na tim pozitivnim erama iz prošlosti i hoćemo to da nadogradimo. Moramo misliti „Šta ako?“. Možemo li igrati Premijer ligu? Atraktivan fudbal? Možemo li razviti mlade? Pokazali smo stav i posvećenost i zaslužujemo ovo - rekao je Kuper nakon historijskog uspjeha.


Trenerski potencijal

Stiv Kuper rođen je 10. decembra 1979. godine u Pontipridu (Vels). Karijeru je započeo u omladinskim kategorijama Vrekshema, za koji je i igrao, da bi od 2008. do 2013. trenirao omladince Liverpula.

Trenerski potencijal pokazao je na klupi U-17 reprezentacije Engleske, s kojom je osvojio Svjetsko prvenstvo 2017. godine, dok je iste godine na Evropskom prvenstvu završio kao drugi.

Prvi pravi izazov imao je na klupi Svonsija, s kojim je dva puta igrao plej-of za ulazak u Premijeršip, ali nije uspio izboriti promociju. Najbliži je bio prošle godine, kada je u finalu poražen od Brentforda, koji ga je zaustavio i godinu ranije u polufinalu.


Tri nagrade

Kuper je tri puta proglašavan za trenera mjeseca u engleskom Čempionšipu.

Dva puta kao trener Svonsija, u avgustu 2019. i januaru 2021., te jednom kao trener Notingem Foresta, u aprilu 2022.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.