SELEKTOR BIH

Petev: Pjanićev status u reprezentaciji nije upitan

Očekujemo puno protiv Crne Gore i to je jedna od najbitnijih naših utakmica, poručio je bugarski stručnjak

Petev: Okupljanje 12. oktobra. N/FS BiH

A. V.

7.9.2022

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivajlo Petev (Ivaylo) danas objavio spisak igrača na koje računa u posljednja dva meča Lige nacija protiv Crne Gore i Rumunije, koji "Zmajeve" očekuju ovog mjeseca.

Na spisku se našao i Miralem Pjanić, koji će danas postati novi igrač Šardže iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Petev tvrdi da njegov status u reprezentaciji nije upitan bez obzira za koji klub igra.

- Naravno da smo se čuli. On je iskusan čovjek i jako dobar igrač. To je njegova odluka i ja to podržavam. Znam da bi svaki igrač volio igrati svaku utakmicu tako da je on odlučio kako bi igrao i bio u ritmu. Moje mišljenje je da je odradio jako dobre pripreme u Barceloni. Nije dobio minutažu koja mu je bila obećana i zato je otišao u UAE. Neće se mijenjati njegov status u reprezentaciji. On je jedan od naših glavnih igrača, a pogotovo je junsko okupljanje odigrao dobro. Jedino se može njegov status promijeniti da bude povrijeđen ili bolestan - rekao je Petev.

Nije dao konkretan odgovor na pitanje zašto Vladana Kovačevića i dalje nema na spisku reprezentativaca.

- Na to pitanje ne mogu ništa reći. Sve stoji kao i prije, imamo tri golmana i idemo s njima i dalje - istakao je Petev.

Selektor se potom osvrnuo na predstojeće utakmice, a posebno je govorio o Crnoj Gori koja može biti ključna.

- Okupljanje je 19. septembra. Imamo četiri dana da se pripremimo za prvu utakmicu, a ona je i jedna od najbitnijih naših utakmica. Slijedi posljednja utakmica grupe 26. septembra u Bukureštu protiv Rumunije. Većina igrača koji su iznijeli utakmice u junu su tu i sada. Očekujemo puno protiv Crne Gore i to je jedna od najbitnijih naših utakmica. Rezultati su pokazali da je Crna Gora ozbiljna ekipa. Način na koji igraju oni je vrlo opasan u gostima, a manje kod kuće. Za nas je najbitnije da smo spremni na svaku situaciju koja nas čeka tokom utakmice. Pokazali smo da možemo, samo ne želimo dolaziti u situacije po svaku cijenu jer nam tada 'zakoči'. Na koji način ćemo igrati, ima još dosta vremena i odlučit ćemo. Ovo je utakmica u kojoj je bitno da pobijedimo, a na koji način, to nije bitno - rekao je Petev.

Javnost u BiH zanima i zašto na spisku nema Halida Šabanovića koji je iz Sarajeva prešao u Anžer i igra u francuskoj Ligi 1.

- Gledao sam i tog Šabanovića. U oktobru i novembru imamo prijateljske utakmice. Nije lako ubaciti igrača u vatru koji nije bio do sada. Gazibegović igra, Dedić je igrao jučer 90 minuta protiv Milana. Sušić je uvijek igrao korektno i zbog toga su oni na spisku. Bit će novih igrača koji će biti u reprezentaciji, a to ćete vidjeti kad dođe vrijeme. Za ove utakmice sam odlučio tako. Svi koji vole ovu reprezentaciju znaju šta nam znači Crna Gora. Fokus je da se odigra vrlo inteligentno, a uvijek je lijepo osvojiti svih šest bodova - zaključio je selektor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.