MOGUĆA I NOVČANA KAZNA

Nogometnoj zvijezdi Nejmaru prijeti pet godina zatvora

Barcelona je objavila kako je transfer iznosio 57.1 milion eura, od čega je 40 miliona plaćeno Nejmarovoj porodici

Nejmar dok je igrao u Barceloni. AP

N. Aj.

13.10.2022

Brazilskoj nogometnoj zvijezdi Nejmaru (Neymar) prijeti pet godina zatvora zbog optužbi za prevaru i korupciju prilikom njegovog transfera iz Santosa u Barcelonu 2013. godine.

Njemu će se već sljedeće sedmice suditi. 

Osim Nejmara optuženi su i njegovi roditelji, dva kluba, bivši predsjednici Barcelone Đozep Marija Bartomeu (Josep Maria Bartomeu) i Sandro Rosel (Rosell) te bivši predsjednik Santosa Odilio Rodrigez (Rodrigues).

Naime, brazilska kompanija DIS je posjedovala 40 posto prava na Nejmara dok je bio u Santosu. Tvrdi se da je igračeva prodaja Barceloni bila znatno ispod njegove stvarne tržišne vrijednosti.


- Nejmarova prava nisu prodana najboljem ponuditelju. Bilo je klubova koji su ponudili do 60 miliona eura - rekao je DIS-ov advokat Paulo Naser (Nasser) na konferenciji za štampu u četvrtak u Barceloni.

Barcelona je objavila kako je transfer iznosio 57.1 milion eura, od čega je 40 miliona plaćeno Nejmarovoj porodici. DIS-u je pripalo 40 posto udjela od preostalih 17.1 milion koliko je plaćeno Santosu.

DIS za sve njih traži zatvorske kazne do šest godina zatvora i novčane kazne do 195 milona eura. Za brazilskog majsora traži se petogodišnja zatvorska kazna.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.