JUNAK PROTIV ŠVICARSKE

Podvig mlade nade Portugala: Ramos prvi do Pelea

Drugi najmlađi fudbaler koji je u jednoj utakmici nokaut-faze SP postigao tri pogotka

Ramos: Utakmica za historiju. TWITTER

A. V.

7.12.2022

Gonzalo Ramos (Goncalo), 21-godišnji portugalski napadač, odigrao je sjajnu utakmicu u pobjedi protiv Švicarske 6:1 te se u jednom statističkom segmentu najviše približio brazilskoj legendi Peleu.

Još je uvijek Pele uvjerljivo najmlađi fudbaler koji je u jednoj utakmici nokaut-faze svjetskog prvenstva postigao tri pogotka. S manje od 18 godina Pele je u polufinalu svjetskog prvenstva u Švedskoj, 1958. godine, postigao tri gola protiv Francuske. Sva tri je Pele zabio u drugom poluvremenu.

Ramos je tri od šest golova Portugala protiv Švicarske (6:1) u osmini finala zabio s 21 i po godinom čime je postao drugi najmlađi fudbaler s takvim dosegom. Ujedno je na ovom susretu mladi napadač Benfike i jednom asistirao, a u udarnu momčad je ušao umjesto Kristijana Ronalda (Cristiano).

Do juna ove godine Gonzalo Ramos je bio jedan od najboljih igrača portugalske reprezentacije do 21 godine. U seniorskoj momčadi je debitirao neposredno prije svjetskog prvenstva. U prijateljskom dvoboju protiv Nigerije (4:0) ušao je u 67. minuti te je postigao pogodak za 3:0 i asistirao za 4:0. Prije toga je tokom septembra sjedio na klupi za rezerve u utakmici Lige nacija protiv Češke, ali nije ulazio u igru.

Na ovom svjetskom prvenstvu je pred kraj utakmica protiv Gane i Urugvaja ulazio u igru, a onda je dobio prvu pravu priliku protiv Švicarske i "eksplodirao".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.