SELEKTOR BRAZILA

Tite: Historija nam stvara pritisak

Nećemo prestati sanjati, poručio je

Tite: Mi smo zemlja koja strastveno voli fudbal. TWITTER

A. V.

7.12.2022

Brazil novi, šesti naslov prvaka sanja već 20 godina. Posljednji put pobjednički pehar podigli su 2002. u Južnoj Koreji i Japanu kada su ekipu predvodila tri "fudbalska čarobnjaka" Ronaldo, Rivaldo i Ronaldinjo (Ronaldinho).

Danas tim predvode Nejmar (Neymar), Vinisijus Žunior (Vinicius Junior), Rafinja (Raphinha), Rodrigo (Rodrygo) i Rišarlison (Richarlison). Većina stručnjaka se slaže kako Titeova momčad ima obilje talenta i vještine u napadu, ali ipak i nešto slabiju odbranu.

Brazil je rano napustio posljednja četiri svjetska prvenstva nakon poraza od evropskih teškaša - Francuske (2006), Nizozemske (2010), Njemačke (2014). te Belgije (2018). Što je dodatno povečalo pritisak u Kataru. Sada im prijeti svjetski viceprvak Hrvatska.

- Ne mogu preuzeti odgovornost za 20 godina. Ja sam glavni zadnje četiri godine. Imamo lijepu historiju i to nam stvara veliki pritisak. Mi smo zemlja koja strastveno voli fudbal. Da, postoji pritisak, ali sanjanje je dio svačijeg života. Dobro je sanjati. Čak i ako ne možemo pobijediti, jer je samo jedan pobjednik, nećemo prestati sanjati - poručio je brazilski selektor Tite.

Veći dio puta do Svjetskog prvenstva, Brazil je nalikovao pragmatičnoj ekipi kojoj je nedostajao njihov "Žoga bonito" i previše se oslanjao na Nejmarovu genijalnost.

Brazil je otvorio SP pobjedom 2:0 protiv Srbije, no atmosferu su pokvarile povrede Nejmara i Danila. Zatim je došla pobjeda nad Švicarskom od 1:0, te nova povreda Aleksa Sandra (Alexa). Uslijedio je poraz od Kameruna 1:0, te nove povrede Aleksa Telješa (Alex Telles) i Gabrijel Žezus (Gabriel Jesus).

U posljednja dva meča bez Nejmara, nedostajalo im je iskre na sredini terena. No, njegovim povratkom probudio se i Brazil. Protiv Južne Koreje u osmini i finala su odigrali sjajno, posebno u prvom poluvremenu u kojem su zabili četiri gola. Posljednji put je Brazil na svjetskom prvenstvu zabio četiri gola u prvom poluvremenu 1954. protiv Meksika u susretu koji je završio 5:0.

Tite je istakao kako Nejmar donosi "tehničko vodstvo", dok je njegov pomoćnik naglasio kako Nejmar čini razliku na terenu.

- Kada je Nejmar na terenu to je druga momčad, bez obzira kako on igrao. Uz njega ostali igrači imaju više samopouzdanja i opasniji su - dodao je Bruno Marinjo (Marinho) iz O Globa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.