FUDBAL I ATLETIKA

Paolo Kamosi, trener Marsela Džejkobsa: Mbape ne bi bio uspješan sprinter

U 2022. godini su čak 204 francuska sprintera imala bolji rezultat od napadača Trikolora

Mbape: Protiv Poljske u jednom trenutku trčao 35 kilometara na sat. Twitter

G. Š.

8.12.2022

Svijet fudbala se na Mundijalu 2022. oduševljava golovima, ali i brzinom Kilijana Mbapea (Kylian Mbappe). Kad se zaleti na nepostavljenu odbranu, djeluje kao da je u pitanju neravnopravan odnos snaga. Zato se i povela diskusija da li bi  Mbape mogao biti uspješan na tartan stazi.


Nije fenomen

Utisak sa strane je pozitivan, dok struka pojašnjava da je jedini odgovor negativan. Utemeljenje pronalazi u razlici u sportu, koliko god Jusein Bolt (Usain) pokušavao da iskoristi svoju hitrinu i na travi...

- Mbape je fantastičan sportista, njegova brzina pravi razliku na fudbalskom terenu, ali mu šteti ako ga porede sa sprinterima. U ovom kontekstu nije fenomen. U fudbalu se koristi sistem vještačke inteligencije koji prikuplja podatke od svakog igrača i čini ga spektakularnim, analizira kolumnista „La Stampe“ Paolo Kamosi (Comossi), trener Marsela Džejkobsa (Marcell Jacobs), aktuelnog olimpijskog šampiona u najkraćoj atletskoj disciplini.

Džejkobs je prošle godine u Tokiju istrčao 100 metara za 9,80 sekundi. Mbape je protiv Poljske, u osmini finala, razvio najveću brzinu od 35 kilometara na sat što je i podstaklo temu kako bi se snašao u drugom sportu. Mada pozicije nisu iste, jer Kilijan bi, za početak, morao da izađe iz startnog bloka. Osim toga..

- Instrumenti koji se koriste da bi mjerili brzinu igrača napravljeni su samo za fudbal. Pošto fudbaleri ne moraju da budu trkači na 100 metara, jednostavno ih ne zanima preciznost. Ako bi se sistem koji se koristi na Mundijalu primjenjivao u atletici, Bolt bi pretrčao 100 metara za 8,05 sekundi, a Džejkobs za 8,31. Fudbaler koji razvije maksimalnu brzinu bi se u trci na 100 metara srušio poslije 60 - dopunio je Kamosi.


Duel s Vokerom

Italijanski trener navodi da sprinteri razvijaju daleko veću brzinu u poređenju s fudbalerima. Konkretno, ako je Mbape u osmini finala Mundijala 2022. trčao u jednom trenutku 35 kilometara na sat, Džejkobs bi imao rezultat od 43,3 km/h, a Bolt čak 45 km/h. Po tim parametrima, as Pari Sen Žermena bi – ako se prije toga ne bi srušio, kao što tvrdi struka – zaustavio štopericu na 10,90 sekundi prilikom trke na 100 metara. A u 2022. čak 204 francuska sprintera su imala bolji rezultat. Prvi je Mikel Meba Zeze (Meba-Mickael Zeze - 9,99), a 204. Antoan Bedel (Antoine - 10,89).


Ipak, u subotu ćemo gledati spektakularan duel u okviru četvrtfinala Mundijala 2022., pošto će se jedan na drugog zaletjeti Mbape i Kajl Voker (Kyle Walker), uz podsjećanje da je Englez protiv Velsa u grupnoj fazi trčao brzinom od čak 36,7 km/h.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.