MUNDIJAL 2022

Francuzi u sjajnoj utakmici savladali Englesku i plasirali se u polufinale

Kejn tragičar "Gordog Albiona"

Žiru: Sjajan gol glavom. AP

Piše: E. Ć.

10.12.2022

Fudbaleri Francuske plasirali su se u polufinale Svjetskog prvenstva nakon što su u odličnoj utakmici u četvrtfinalu savladali Englesku sa 2:1.

"Trikolori" su bolje otvorili ovaj susret, imali loptu više u svojim nogama, a Kilijan Mbape (Kylian Mbappe) i društvo su vrebali svoju šansu. Englezi su dobro čuvali napadače Francuske, a onda je sjajnim udarcem sa distance Aurelijen Čuameni (Tchuameni) matirao Džordana Pikforda (Jordan Pickford). To je bio rezultat prvog dijela.

Englezi su drugi dio otvorili odlično, silovito su napadali, a do poravnanja su stigli u 54. minuti kada je Hari Kejn (Harry Kane) matirao klupskog kolegu Iga Ljorisa (Hugo Lloris) sa bijele tačke. To je bio Kejnu 53. gol za reprezentaciju čime se na vrhu vječne liste izjednačio s legendarnim Vejnom Runijem. 

Francuzi su u 77. minuti napokon prešli na polovicu Engleske. Olivije Žiru (Olivier Giroud) je šutirao, ali je Pikford to odbio u korner. "Trikolori" su iz akcije nakon tog kornera došli do gola, a Žiru je sjajno pogodio glavom. Englezi su imali novi penal i novu priliku za poravnanje rezultata, ali je Kejn poslao loptu visoko preko gola. 

Francuska će u polufinalu igrati protiv Maroka koji je danas eliminisao Portugal.

REZULTAT

Engleska - Francuska 1:2 (Kejn 54' / Čuameni 17', Žiru 78')

TOK UTAKMICE

90' - Kraj!

90+11' - Nije Rašford imao sreće! Bio je savladan Ljoris, ali ide to tik preko gola!

90+9' - Koman ruši Megvajera na nekih 18 metara od gola. Ovo je odlična šansa za Englesku.

90+7' - Griliš mijenja Stonsa, sve karte u napad šalje Sautgejt.

90' - Osam minuta nadoknade.

89' - Megvajer je prvi Englez zapisan u bilježnicu sudije. 

85' - Rašford je zamijenio Fodena.

84' - Kejn promašuje cijeli gol! Ova lopta ide visoko preko gola!

81' - Penal za Englesku! Žuti karton Teu Ernandezu.

80' - Ernandez je srušio Maunta, Englezi traže penal. Gledat će se VAR!

79' - Dvije izmjene u Engleskoj. Sterling i Maunt mijenjaju Saku i Hendersona, a kod Francuza Koman je zamijenio Dembelea.

78' - GOOOOOOOOOOOOOOOOL! Sjajan centaršut sa lijeve strane Grizmana, a najbolji u skoku je bio Žiru koji je zakucao tu loptu u mrežu Pikforda! Pobjegao je Megvajeru i dao svoj četvrti gol u Kataru.

77' - Ogromna prilika sada za Francusku! Dembele je spustio loptu do Žirua, ovaj šutirao, ali odlično je odbranio Pikford.

72' - Kako igraju Englezi! Šo je sada centrirao sa lijeve strane, Saka je iz kontakta s Ernandezom šutirao, a na kraju lopta ide pored gola. Siloviti napadi "Gordog Albiona".

70' - Kakva šansa! Megvajer je dobro skočio i odlično šutirao glavom nakon ubačaja sa desne strane, ta lopta je i okrznula stativu!

Pogledajte gol Kejna za 1:1:

63' - Foden je bio u prodoru, izdržao je nekoliko duela, ali ga je onda srušio Grizman. Englezi su tražili drugi žuti za Grizmana, ali ništa od toga.

62' - Kejn se sada odlučio na šut sa nekih dvadesetak metara, ali je to odbranio Ljoris.

60' - Saka je bio u prodoru, ali su ga sustigli Francuzi. Već mu je ponestalo snage, pa je slabo šutirao što je bio lak plijen za Ljorisa. Odlično igra mladi fudbaler Arsenala u drugom poluvremenu ove utakmice.

55' - Opasno je bilo! Rabio je šutirao iz prve, a odbranio je to Pikford.

54' - GOOOOOOOOOOOOOOL! Hari Kejn šalje loptu u jednu, a klupskog kolegu Ljorisa u drugu stranu. Ovo mu je 53. gol za Englesku te se na vrhu vječne liste strijelaca izjednačio sa Vejnom Runijem.

52' - Penal! Saka je bio u prodoru i pao je nakon prekršaja u šesnaestercu. Sudija je pokazao na bijelu tačku, prilika za Kejna.

49' - Veliki pritisak Engleza na startu drugog dijela.

48' - Centaršut na drugu stativu, Ljoris je pogriješio, ali se uspio iskupiti.

47' - Bomba Belingema! Raspalio je Enzlez po ovoj lopti, išlo je to pod prečku, ali poprilično po sredini gola i odbranio je to Ljoris. Novi korner-

47' - Drugi žuti karton i opet za Francusku. Sada je požutio Dembele.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme, nije bilo izmjena.

45' - Kraj prvog poluvremena.

45' - Četiri minute nadoknade.

43' - Grizman ruši Volkera i dobija žuti karton. 

38' - Uigrana kombinacija Francuza nakon prekida, na kraju Ernandez ostavlja povratnu Mbapeu, ali ovaj šalje loptu visoko preko gola.

29' - Odličan pokušaj Kejna, ali ga je zaustavio njegov klupski kolega Ljoris. Korner za Englesku.

26' - Ništa od penala za Englesku, igra se dalje.

25' - Kejn je sada pao u šesnaestercu Francuske, Englezi traže penal.

22' - Koliko uzbuđenja pred golom Francuske! Ljoris je odbranio šut Kejnu, a u nastavku akcije francuski defanzivci su očistili centaršut. 

21' - Luk Šo je zaprijetio iz slobodnog udarca, ali je lopta završila u naručju Iga Ljorisa. Bila je to odlična pozicija, ali slabo je šutirao Šo.

17' - GOOOOOOOOOOOOL! Čuameni pogađa! Zvijezda Reala je sjajno pogodila, njemu je ovo prvi gol na Mundijalu u Kataru.

14' - Sada su Englezi ti koji imaju loptu više u svojim nogama. 

11' - Prva prilika za Francusku! Grizman i Dembele su kombinovali na desnoj strani, na kraju Dembele centrira, a Žiru iz teške pozicije šutira pravo u Pikforda.

9' - Grizman je bio u prodoru po desnoj strani, ali mu je uklizao Belingem. Ovo je prvi korner na večerašnjoj utakmici.

7' - Sada je Volker panično reagovao i pogriješio, ali su tu grešku brzo ispravili njegovi saigrači.

5' - Golman Francuske Igo Ljoris je oborio rekord. Naime, njemu je ovo 143. nastup za "Trikolore", te je tako prestigao legendarnog Lilijana Tirama i postao čovjek s najviše utakmica za Francusku.

3' - Pogriješio je Upamekano, Henderson je presjekao njegovo dodavanje, a na kraju je Foden pokušao šutirati, ali je izblokiran.

1' - Počela je utakmica!

Mjesta nema za obje ekipe. Kući će nakon večerašnje utakmice ili Hari Kejn ili Kilijan Mbape. Poznate su početni sastavi. 

Engleska: Pikford, Volker, Stons, Megvajer, Šo, Rajs, Henderson, Belingem, Saka, Foden i Kejn.

Francuska: Ljoris, Ernandez, Upamekano, Varan, Kunde, Čuameni, Rabio, Grizan, Dembele, Mbape i Žiru.


Pobjednik ovog duela u polufinalu Mundijala igrat će sa Marokom koji je danas priredio još jednu senzaciju i eliminisao Portugal.

Što se tiče ove dvije ekipe, Engleska i Francuska su posljednju utakmicu na završnicama velikih takmičenja igrali 2012. godine na Evropskom prvenstvu, a taj susret je završen rezultatom 1:1.

Zanimljivo, iz tog tima "Trikolora" još je reprezentativac Igo Ljoris (Hugo Lloris), dok je povrijeđen Karim Benzema, a tu je i rezervni golman Stiv Mandanda (Steve). Kod Engleza nema niko, neki od igrača koji su igrali tu utakmicu već su uveliko u trenerskom poslu poput Stivena Džerarda (Steve Gerrard), Džona Terija (John Terry) i Skota Parkera (Scott).


Sastavi ekipa iz duela odigranog 2012. godine. UEFA

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.