SAUTGEJT JE BIVŠI?

Englezi bi mogli dobiti novog selektora: Zanimljiva imena, jedno je privuklo posebnu pažnju

Hoće li se Murinjo konačno okušati i u reprezentativnom fudbalu

Englezi ispali od Francuske. Twitter

E. Ć.

13.12.2022

Fudbaleri Engleske su se od Svjetskog prvenstva u Kataru oprostili u četvrtfinalu, nakon što ih je savladala selekcija Francuske rezultatom 2:1.

"Gordi Albion" je pružio dobru partiju, naročito u drugom poluvremenu kada su stvorili mnoštvo prilika, ali najveću je propustio Hari Kejn (Harry Kane) koji je promašio svoj penal, drugi koji je izveo na spomenutoj utakmici.

Engleska javnost je bila uvjerena u uspjeh, igrački kvalitet je tu, a sada se piše da bi ceh mogao platiti selektor Geret Sautgejt (Gareth Southgate) koji je reprezentaciju Engleske preuzeo 2016. godine, a onda je izborio polufinale Mundijala u Rusiji 2018., te finale Evropskog prvenstva dvije godine kasnije.

Ugledni "The Athletic" objavio je neka od imena potencijalnih kandidata, a dva su privukla najveću pažnju - ono Žozea Murinja (Jose Mourinho) i Šona Dajča (Sean Dyche). Nijedan od njih nije vodio reprezentacije. 

Murinjo odlično poznaje engleski fudbal, vodio je Čelzi u dva mandata, Junajted, te Totenhem, a sada je na klupi Rome. S druge strane, Šon Dajč je vodio Votford i Barnli, a tim sa Turf Mura je vodio od Čempionšipa do Evropa lige. 

U svakom slučaju bilo bi zanimljivo vidjeti Murinja na klupi Engleske. Inače, njega priželjkuju i Portugalci, naročito nakon neuspjeha u Kataru.

Inače, navijači engleske reprezentacije ne bi imali ništa protiv da vide Murinja na klupi "Gordog Albiona", međutim bolje od njega kotira bivši trener Totenhema i PSG-a Maurisio Poketino (Mauricio Pochettino). Zanimljivo, na trećem mjestu je Stiven Džerard (Steven Gerrard), a iza njega su, između ostalih, Tomas Tuhel (Thomas Tuchel), Frenk Lampard (Frank), Pep Gvardiola (Guardiola) i Dejvid Mojes (David Moyes).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.