TRI REKORDA

Bojana Bjeljac za "Avaz": U Valensiji sam imala trku života

Sve se poklopilo i donijelo ovakav rezultat na koji sam jako ponosna

Bojana Bjeljac. Privatni album

Piše: Er. Bijedić

13.12.2022

Maratonka rodom iz Bosanskog Novog Bojana Bjeljac (33) u Valensiji je 4. decembra postala najbrža maratonka s prostora bivše države svih vremena.


Ponos i sreća

Ona od prije nekoliko godina nastupa za Hrvatsku pa je s rezultatom 2:23:39 oborila državni rekord koji je dosad držala Lisa Stublić Nemec s 2:25:44 (Cirih, 7. 4. 2013.), ali je ujedno postala i najbrža maratonka svih vremena iz bivše Jugoslavije, jer je iza sebe ostavila i Oliveru Jevtić koja je u Roterdamu 2003. godine trčala 2:25:23.

- Trka je bila savršena, od vremenskih uslova, grupe u kojoj sam trčala, mog ličnog osjećaja, forme… sve se poklopilo i donijelo ovakav rezultat na koji sam jako ponosna. Naravno, bez stručnog znanja mog trenera Mladena Kršeka to bi bilo nemoguće – kazala je Bojana Bjeljac.

Kaže da se osjeća kao da još nije svjesna vrijednosti rezultata koji je postigla.

- Obuzimaju me ponos i sreća jer sam prva na ovim prostorima probila granicu od 2:25. Puno je truda uloženo od strane mog kluba, trenera, Saveza i svih ljudi koji su mi pomogli u mojim pripremama za ovu trku života i mogu slobodno reći da sam ponosna na sebe – kazala je Bojana.


Doping kontrole

Otkad se atletikom bavi na ovom nivou, Bjeljac je dužna redovno u svrhu doping kontrola ažurirati podatke o svom kretanju.

- Od 2017. godine sam u Adamsu i testirana sam 71 put, vjerovatno najviše testova od svih atletičara u Hrvatskoj. To je prosjek jednom mjesečno. Adams je aplikacija u koju moramo unositi adresu gdje spavamo i treniramo da bi kontrolori mogli doći kada god požele da nas testiraju. Meni su dolazili u ranim jutarnjim satima i kasno navečer i svaki put sam se rado odazvala na testiranje - izjavila je Bjeljac.

Osim maratonskog, Bjeljac drži i hrvatske rekorde na 5.000 i 10.000 metara.

- Želim dalje poboljšavati svoja vremena i oboriti još neke rekorde, a najveća želja su mi Olimpijske igre u Parizu - zaključila je Bojana Bjeljac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.