NAKON MUNDIJALA

Je li mu "presudio" Ronaldo: Portugal ostao bez selektora

Portugalci će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo igrati i protiv Bosne i Hercegovine

Santos i Ronaldo: "Zakuhali" u Kataru. AP

E. Ć.

15.12.2022

Fernando Santos više nije selektor Portugala. Santosa je posla koštalo ispadanje u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva gdje je Portugalce zaustavio Maroko (1:0).

Santos je selektor Portugala postao 2014., a dvije godine kasnije osvojio je Evropsko prvenstvo. Sa Portugalcima je postao i prvi osvajač Lige nacija.


Inače, brojni mediji su objavili kako je prva zvijezda tima Kristijano Ronaldo (Cristiano) postavio uslove da nastavi reprezentativnu karijeru, a jedan od njih je da Santos ne bude selektor. Kristijano mu je zamjerio što ga je ostavljao na klupi i što mu je pokvario maštanje o osvajanju Mundijala.

Također, navodno je jedna od želja Ronalda da reprezentaciju preuzme Žoze Murinjo (Jose Mourinho). Ni čuveni Portugalac nema ništa protiv, ali bi "Posebni" želio da ostane i trener Rome.

Što se Santosa tiče, karijeru je počeo 1988. godine kao trener portugalskog Estorila, a nakon toga je trenirao Estrela Amadora, Porto, AEK, Panatinaikos, Sporting, Benfifu i PAOK. Bio je selektor i Grčke.


Inače, Santos je postao deveti selektor koji je napustio reprezentaciju nakon Svjetskog prvenstva. Prije njega to su uradili selektori Meksika, Irana, Belgije, Španije, Brazila, Gane, Južne Koreje i Nizozemske.

Podsjetimo, Portugalci su u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo sa Bosnom i Hercegovinom. Kvalifikacije se igraju od marta 2023. do marta 2024. godine. U grupi J se još nalaze Island, Luksemburg, Slovačka i Lihtenštajn.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.