SVE SAME ZVIJEZDE

Oni su rekli da je dosta: 10 velikana fudbala koji su se oprostili u ovoj godini

Iguain je poručio da se fudbalu neće vratiti ni u kakvom statusu

Pike i Tevez se oprostili. AP / Twitter

S. S.

31.12.2022

Brojne fudbalske zvijezde koje su briljirale u prethodnoj deceniji i više neće se više baviti ovim sportovima.

Ovo je lista 10 najpoznatijih imena koji su u ovoj godini završili profesionalnu karijeru.

Žerar Pike (35)

Defanzivac Barselone najavio je svoju penzionisanje na vrhuncu sezone, kada se nije moglo takvo nešto očekivati.

- Uvijek sam govorio da za mene nema drugih ekipa osim Barselone. Tako će i biti. Postat ću običan navijač, navijat ću za klub. Svoju ljubav prema Barseloni prenijet ću na svoju djecu, kao što je to moja porodica prenijela na mene. Prije ili kasnije ću se vratiti. Vidimo se na Kamp Nouu - poručio je Pike.

Dan nakon ovih riječi Pike je zaigrao protiv Almerije u španskom prvenstvu - ta je utakmica bila oproštaj od njegove raskošne karijere. Uključivao je naslov Premier lige i naslov Lige prvaka s Mančester junajtedom, kao i osam naslova La Lige i tri naslova Lige prvaka s Barsom. Kao dio španske reprezentacije Pike je postao svjetski i evropski prvak.

Gonzalo Iguain (35)

Gonzalo Iguain je, čini se, do kraja karijere konačno potrošio sve svoje fizičke i emocionalne snage.

- Osjećao sam da je ono što sam najviše volio u svom poslu gotovo - priznao je nakon finalne utakmice. I dodao da se fudbalu neće vratiti ni u kakvom statusu.

Sada Gonzalo provodi vrijeme sa svojom porodicom. I sjeća se slavne karijere. U karijeri je zabio 335 golova, čak 121 za Real Madrid, 91 za Napoli, 66 za Juventus.

Gonzalo Iguain. Screenshot

Frenk Riberi (39)

Glasine da bi Francuz mogao završiti s nogometom pojavile su se početkom godine. Ipak, Frenk je odlučio ostati u Salernitani, ali je u sezoni 2022/23 odigrao samo dva meča. Riberi je posljednji put igrao u avgustu.

Frank je u Salernitanu prešao iz Fiorentine, gdje je proveo dvije dobre sezone. No, Francuz je ostao zapamćen prvenstveno po nastupima za Bajern. Sezona 2012/13. bila je posebno sjajna, kada je Riberi pomogao minhenskom klubu da osvoji Ligu prvaka. U poretku za Zlatnu loptu zauzeo je 3. mjesto, izgubivši od Ronalda i Messija.

- Taj Ballon d‘Or je nepravedan. Bila je ovo nevjerovatna godina za mene. Trebao sam pobijediti. No rok za glasanje je produžen, dogodilo se nešto čudno... Izgledalo je kao politička odluka - siguran je Riberi.

Osim što je osvojio Ligu prvaka, Frenk je zajedno s Bajernom devet puta postao prvak Njemačke i šest puta osvojio Njemački kup.

Frenk Riberi. Screenshot

Karlos Tevez (38)

Tevez je ove godine najavio odlazak u penziju, iako je bez ekipe od ljeta 2021. godine. I čak je počeo trenirati u klubu Rosario Central!

Karlos je priznao da su mu nudili da se vrati na teren, ali više nije želio igrati zbog smrti oca. 

- Izgubio sam obožavatelja broj jedan - rekao je Karlos na jednom argentinskom kanalu.

Tevez ima pet prvenstava u Argentini, tri pobjede u Premier ligi, dva Skudeta s Juventusom i pobjedu u Ligi prvaka s Mančester junajtedom.

Džek Vilšer

Najmlađi igrač na listi je Džek Vilšer, koji se penzionisao s 30. Nakon blistavog starta u Arsenalu, Vilšer je bio teško povrijeđen i nikada se nije u potpunosti oporavio. 

- Bilo mi je teško pomiriti se s činjenicom da je moja karijera krenula u padu iz razloga na koje nisam mogao utjecati. Ali uprkos teškim trenucima, gledam unatrag s velikim ponosom na ono što sam postigao - napisao je Džek na društvenim mrežama.

Nakon što je 2018. napustio Arsenal, Vilšer je igrao za Vest Ham i Bornmut. Džekov posljednji klub bio je danski Araus iz kojeg je otišao u ljeto 2022. godine. Tada je postalo poznato da će Vilšer postati glavni trener mlade ekipe Arsenala (U-18).

Blez Matuidi (35)

Zvjezdani Francuz igrao je s Iguainom u Inter Majamiju - a nedavno je odlučio završiti karijeru. 

- Fudbal, volio sam te! Dao si mi toliko toga. Kad pogledam put koji sam prošao, suze mi naviru na oči. Hvala ljudima koji su me pratili na ovom putu - rekao je Matuidi.

Vrhunac Blezove karijere došao je s PSG-om i Juventusom. U sastavu Parižana četiri puta je postao prvak Francuske. U Torinu je osvojio tri Skudeta. A Matuidi je kao dio francuske ekipe dobio svoj glavni trofej - naslov svjetskog prvaka 2018. godine.

Bruno Alveš (41)

Sjajni Portugalac igrao je u Portugalu, Rusiji, Turskoj, Italiji, Škotskoj i Grčkoj. Alvešova karijera trajala je do 40. godine! 

- Moje putovanje je završilo, ali vrlo brzo počinje nova avantura - napisao je Bruno na društvenim mrežama.

I nije se prevario: gotovo odmah nakon odlaska iz Apola, Alveš je postao sportski direktor drugog grčkog kluba - AEK-a. Pod Brunom su u ekipu došli bivše krilo CSKA Steven Zuber, Džibril Sidibe, Domagoj Vida i Paolo Fernandez.

Alveš je četiri puta bio prvak Portugala, dvaput je sa Zenitom osvojio zlato u RPL-u, a s Fenerbahčeom je osvojio prvenstvo Turske. Godine 2016. Bruno je zajedno s portugalskom reprezentacijom osvojio Evropsko prvenstvo. Za Portugal je odigrao 96 utakmica.

Martin Škrtel (38)

Bivši defanzivac Liverpula na kraju karijere završio je u Spartaku iz Trnave. No, Slovak je ostao zapamćen, naravno, po nastupima u Liverpulu - gdje je Martin na sedmom mjestu po broju utakmica među svim stranim igračima.

Škrtel je fudbal napustio sa suzama u očima. Priznao je da završava zbog zdravstvenih problema. Srećom, ne sprječavaju ga da igra na amaterskom nivou. Martin održava formu sa svojim rodnim timom koji trenira njegov bratić Roman.

Havi Garsija (35)

Španac Havi Garsija je igrao za Real Madrid, Mančester siti, Zenit, Betis i Boavistu. Bio je sjajan defanzivni veznjak, imao odličan pregled igre, a sada već kao asistent pomaže treneru Rodžeru Šmitu u Benfici. Prema pisanju portugalskih medija, Šmita je odabrao Garsiju za pomoćnika zbog njegovog poznavanja engleskog i portugalskog prvenstva, kao i "iskustva stečenog tokom igračke karijere". Garsija bi jednog dana mogao biti odličan trener.

Tomas Fermalen (37)

Sjajni belgijski stoper koji je na velika vrata zakoračio kroz Ajaks, da bi igrajući za Arsenal i Barcelonu ostvario veliku karijeru. 

Nažalost, povrede su bile te koje mu nisu dozvolile da dosegne sve što je po talentu trebao dosegnuti. 

Oprostio se od fudbala kao igrač japanskog Kobea, a za Belgiju je odigrao 85 utakmica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.