SKANDAL U DINAMU

Prvi čovjek Dinama optužen za seksualno uznemiravanje, teror i prijetnje

Zbog Antolića, koji me i seksualno uznemiravao, zavšila sam na psihijatriji, kaže zaposlenica Dinama

Krešimir Antolić. Twitter/Screenshot

N. H.

2.2.2023

Nekoliko zaposlenika zagrebačkog Dinama je podnijelo pritužbe povjerenstvu za dostojanstvo kluba protiv Krešimira Antolića, člana upravnog odbora GNK Dinamo.

Optužuju ga za laži, teror, prijetnje, seksualno uznemiravanje i lažno predstavljanje, kako piše Večernji list.

Optužbe protiv Antolića 

Među zaposlenicima koji su  prijavili Antolića jest i Marijan Vlak, koji obnaša funkciju glavnog skauta Dinama. Pritužbu protiv Antolića podnijela je i članica Uprave Amra Peternel, jedna od njegovih najbližih saradnica.

- Dan ili dva nakon Skupštine GNK Dinamo 12. 12. 2022. svjedočio sam ispadu i prijetnji gospodina Krešimira Antolića koji se u hodniku derao: 'Ovdje se nakupilo puno šljama, a ja ću to sve počistiti.' Takvo deranje me osobno pogodilo i nanijelo mi duševnu bol zbog koje cijelo vrijeme osjećam nelagodu na radnom mjestu, na kojem me se od tog trena šikanira i ignorira - prokomentarisao je Vlak i dodao:

- Krešimir Antolić objavio je poslovnu tajnu u vidu mojih primanja i to tačan iznos zbog čega sam na ulici i putem mobilne komunikacije bio izložen nizu uvredi i prijetnji, a stradala je i moja porodica, konkretno mojoj djeci i supruzi upućene su prijetnje od određenih grupacija ljudi, zbog čega mi je cijela porodica egzistencijalno ugrožena.

Tvrdnje zaposlenice

Večernji je objavio i kako je zaposlenica kluba I. P. iznijela teške optužbe. Dugo je u klubu bila direktorica, nakon čega ju je, tvrdi se, Antolić degradirao.

- U periodu od juna 2016. do juna 2017. od člana Uprave Krešimira Antolića trpjela sam neprestana koketiranja i udvaranja na radnom mjestu, komentiranje i ocjenjivanje fizičkog izgleda, poticanje razgovora o intimnim ili seksualnim temama, otvorene pozive na seksualne aktivnosti: "Zašto ne želiš s**s prije braka", "Kako bi ti bilo dobro" - rekla je bivša direktorica te dodala: 

Kucanje na vrata hotelske sobe na gostovanju utakmice u Sevilli 2. 11. 2016. godine. Bilo je puno šala sa seksualnim konotacijama, imao je ljubomorne ispade kada bih razgovarala s bilo kojim drugim muškarcem. Po klubu je govorio da je zaljubljen i napravio dramatičnu priču da mu slamam srce kako bi izvršio pritisak na mene. 

Teške optužbe iznio je i zaposlenik GNK Dinamo M. Z koji je između ostalog optužio Antolića za zloupotrebu pravnog sistema i zlostavljanje. M.Z. je otkrio kako je i tražio od njega da šalje anonimne kaznene prijave za članove kluba

- Morao sam poslati tekst koji mi je dostavio putem aplikacije WhatsApp 29. 5. 2019., a koji je on potpisao imenom Matija Sigur, lažno se predstavljajući.

Osim toga, tražio me brojne montaže videa i vizuala usmjerene protiv navijača Dinama, tadašnjeg trenera Dinama Nenada Bjelice, Juraja Čosića, Matije Sigura i Davora Bernardića. Sve navedene materijale je sam distribuirao u javnost s pomoću mreže komentatora koju je razvio. - rekao je zaposlenik.

Još jedan zaposlenik kluba, R. P., podnio je pritužbu protiv Antolića zbog uznemiravanja na radnom mjestu.

Konkretno, R. P. se žali da ga je Antolić omalovažio pred kolegama zbog njegova obrazovanja, a kaže da je Antolić, nakon što mu je izglasano nepovjerenje na Skupštini, nastavio s uznemiravanjem iznoseći osobne i neistinite činjenice koristeći se logistikom kluba te ga doveo u stanje tjeskobe.

Antolić tvrdi da je sve laž

Anatolić je saopćenjem za Večernji list dao odgovor na optužbe. 

- Vezano za navode iz Vašeg upita mogu potvrditi da sam od strane klupskih djelatnika koji su ovlašteni primati i rješavati pritužbe vezane za zaštitu dostojanstva radnika dana 31. siječnja 2023. g. dobio obavijest kako me pet djelatnika GNK Dinamo prijavilo za uznemiravanje i diskriminaciju na radnom mjestu.

U skladu s Pravilnikom o radu GNK Dinamo i člankom 134. Zakona o radu dobio sam zahtjev o izjašnjavanju vezano za navode iz prijava. Rok za izjašnjavanje istječe sutra te ću u roku poslati svoje detaljno očitovanje, navodi Antolić i dodaje: 

S obzirom na to da su sukladno članku 134. stavak 10. Zakona o radu svi podaci utvrđeni u postupku zaštite dostojanstva tajni, ne mogu detaljno govoriti o detaljima svojih očitovanja, osim što sve navode iz prijava odbacujem kao laž i konstrukciju, usmjerenu prema mojoj javnoj diskvalifikaciji.

Prijave smatram nastavkom kampanje koja se već skoro dva mjeseca javno vodi protiv mene, jer sam se otvoreno suprotstavio nelegalnim i nezakonitim pokušajima utjecaja na poslovanje kluba od strane interesne skupine na čelu sa Zdravkom Mamićem te isto takvim pokušajima smjene mene kao legitimnog člana Uprave GNK Dinamo.

U idućim danima poduzet ću sve zakonom predviđene pravne mjere kako bih zaštitio svoje osobno dostojanstvo i profesionalni ugled i zaustavio ovakvo širenje laži o meni i mojem radu u GNK Dinamo - zaključio je Antolić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.