NOVA PRAVILA

Fudbalski savez Brazila će oduzimati bodove zbog rasizma

Ova borba je prioritet za predsjednika CBF-a Ednalda Rodrigeza koji je prošlog marta postao prva tamnoputa osoba na toj funciji

Fudbalski savez Brazila uvodi nova pravila. Twitter

N. R.

17.2.2023

Fudbalski savez Brazila (CBF) će postati prvi savez koji će incidente na rasnoj osnovi kažnjavati oduzimanjem bodova, navodi se u tamošnjem savezu. 

Tako je savez Brazila promijenio svoja pravila koja će početi da se primjenjuju u Kupu Brazila, čije prvo kolo se igra 21. februara.

Borba protiv rasizma je prioritet za predsjednika CBF Ednalda Rodrigeza (Rodrigues), koji je prošlog marta postao prva tamnoputa osoba na toj funciji u više od 100 godina starom Fudbalskom savezu, prenosi "Sky“.

Jedan od primjera je fudbaler Real Madrida Brazilac Vinisijus Žunijor (Vinicius Junior), koji je u posljednjih godinu dana na meti rasističkih uvreda protivničkih navijača.

Osim uvrijedljivog skandiranja na većini utakmica, navijači Atletiko Madrida su prošlog mjeseca uoči gradskog derbija na jedan most objesili lutku s likom 22-godišnjeg fudbalera.

- Borba protiv rasizma je hitna. Vjekovima se diskutovalo o mjerama i one nikada nisu primijenjene. CBF radi svoj dio posla. Odlučili smo da odemo korak dalje u kažnjavanju, pa čak možemo i da oduzimamo bodove klubovima u nekom od naših takmičenja. Rasna diskriminacija je zločin i naš posao je da rasvijetlimo to pitanje - kazao je Rodrigez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.