OSVOJIO KUP HRVATSKE

Bh. futsal trener Nijaz Mulahmetović nakon uspjeha za "Avaz": Osjećaj je fenomenalan

Razlika je puno veća nego što sam ja očekivao. Organizacija klubova u Hrvatskoj je na vrhunskom nivou

Mulahmetović: Napravio sjajan rezultat u Hrvatskoj. Facebook

N. Ridžal

21.2.2023

Bosanskohercegovački proslavljeni futsal igrač i stručnjak Nijaz Mulahmetović Cuni radi sjajne rezultate otkako je ljetos došao na kormilo hrvatskog prvoligaša Pula Stanoinvest, a svoj rad je okrunio nedavno osvojenim kupom Hrvatske. 

Naime, Stanoinvest Pula osvojila je po prvi puta u historiji naslov pobjednika Hrvatskog futsal kupa savladavši u finalu u Zagrebu Šibenik 1983 s 5-2.

Mulahmetović je u pulskog prvoligaša došao iz GFC Sarajeva u kojem je imao funkciju trenera i sportskog direktora. Za portal Avaza, Mulahmetović se javio iz Pule u kojoj radi i živi sa svojom porodicom.

Uslovi rada su na vrhunskom nivou

- Osjećaj je fenomenalan, mi smo došli malo poljuljani rezultatima u prvenstvu, a Hrvatski kup nam je poslužio kao prilika da se vratimo na pobjedničke staze. Sada mogu reći da smo odigrali jedan vrhunski turnir. 

Imali smo tri utakmice koje smo konrtolisali od početka do kraja. U četvrtfinalu smo dobili utakmicu bez primljenog gola, dok smo u polufinalu rutinski dobili ekipu Murtera. Finale smo igrali sa najvećim iznenađenjem turnira, ekipom Šibenika koja je izbacila sve favorite turnira. 

Mislim da smo na kraju zasluženo podigli pehar namijenjen pobjedniku Kupa – kazao je Mulahmetović na početku razgovora za portal "Avaza".

Mulahmetović je u pulskog prvoligaša došao iz GFC Sarajeva, a u svojoj bogatoj futsal igračkoj karijeri branio je boje MNK Centar Sarajevo, MNK Leotar Trebinje i MNK Orlić Sarajevo.

Pitali smo Mulahmetovića kakvi su uslovi rada u Hrvatskoj i kolika je razlika između futsala u BiH i Hrvatskoj.

- Razlika je puno veća nego što sam ja očekivao. Organizacija klubova u Hrvatskoj je na vrhunskom nivou. 

Profesionalnost i posvećenost igrača prema ovom sportu čine tu razliku i naravno ono što je presudno i najvažnije u današnjem sportu su finasijska ulaganja. 

Također, tu je i velika medijska popračenost za razliku od Premijer futsal lige BiH, gdje prvenstvo ima generalnog sponzora i svaka utakmica ide u direktnom prenosu i mogu reći da je futsal u Hrvatskoj jako popularan - kazao je Mulahmetović.

Mulahmetović: Slavi osvajanje Hravtskog kupa sa svojim igračima. Facebook

Dugi niz godina Nijaz je igrao na velikim terenima. Od 2010. do 2017. godine bio je kapetan BiH futsal reprezentacije. Čak pet puta osvajao je naslove državnog prvaka BiH, a kako kaže prati svoj bivši klub GFC Sarajevo i Premijer futsal ligu BiH.

Pratim futsal Premijer ligu BiH

- Pratim sve utakmice GFC Sarajeva i ostale bh. klubove, s obzirom da sam član stručnog štaba reprezentacije BiH to mi je i posao. Drago mi je da je borba za vrh tabele futsal premijer lige neizvjesna, ali smatram da je ekipa Staroga Grada još uvijek najveći favorit. Što se tiče GFC Sarajeva to je neki sistem koji smo implementirali dok sam ja još bio trener i sada to ide svoji tokom. Dosta mladih igrača izlazi iz vlastitog omladinskog pogona, što je sigurno jedan recepet ako niste u mogućnosti da dovodite i kupujete igrače - izjavio je Mulahmetović.

Nijaz Mulahmetović je Od 2018. godine u stručnome štabu futsal A reprezentacije BiH, pitali smo bivšeg bh. kapitena kako stoji naši „Zmajevi“ i šta je to što nas očekuje u narednom periodu.

- Futsal reprezentaciju Bosne i Hercegovine očekuje nastavak kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Okupljanje smo zakazali za ponedjeljak, gdje nam slijede dvije odlučujuće utakmice. Tako ćemo 3. marta u Jerevanu gostovati selekciji Armenije, dok 8.3. u Sarajevu igramo protiv reprezentaciju Češke.

Podbacili smo prvi dio kvalifikacija i sada moramo uhvatiti drugo mjesto koje donosi baraž. Sigurno da će biti veoma teško, ali se iskreno nadam da ćemo biti oni pravi i puno bolji nego što smo bili u te prve dvije utakmice koje smo nažalost izgubili – kazao je Mulahmetović na kraju razgovora. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.