NOGOMETNI SAVEZ BIH

Fuad Čolpa za "Avaz": Generalni sekretar je u tehničkom mandatu, sve će se znati do 1. jula

Nogometni savez Bosne i Hercegovine uskoro bi trebao riješiti pitanje generalnog sekretara NSBiH, nakon što je Džemidžiću istekao ugovor

Fuad Čolpa. Printscreen

3.3.2023

Nogometni savez Bosne i Hercegovine uskoro bi trebao riješiti pitanje generalnog sekretara NSBiH, nakon što je Adnanu Džemidžiću na kraju prošle godine istekao je četverogodišnji mandat.

Tehnički mandat

- Tehnički mandat obično je do šest mjeseci – rekao je Fuad Čolpa, član Izvršnog odbora NSBiH, u razgovoru za „Dnevni avaz“, te dodao:

- Generalni sekretar je u tehničkom mandatu i po mojoj procjeni, sve će se zanati do 1. jula, odnosno hoće li Džemodžić ostati ili će predsjednik (Vico Zeljković – op. a.) predložiti drugog kandidata. To je procedura, kako ide po Statutu. Ipak, sada generalni sekretar ima puno posla, kao i cijele administracija. Treba pripremiti i martovski start kvalifikacija za Euro 2024. Potom slijede i junske utakmice...

Jeste li već – zvanično ili nezvanično, razgovarali o ovoj temi?

- Nismo... U januaru je bilo puno praznika i zbog toga se nismo puno sastajali, riješili smo samo dvije-tri stvari koje smo morali – rekao je Čolpa.

Iskustvo i kontinuitet u radu

Hoće li pitanje generalnog sekretara biti rješeno do ili na aprilskoj Skupštini NSBiH?

- Ne znam, generalnog sekretara predlaže predsjednik... Mislim da ne treba žuriti, niti da se sa tim „zamara“ Skupština. Ne treba ona to rješavati... Mislim da dobro poznajem Statut. Znači, procedura izbora generalnog sekretara uvijek je prijedlog predsjednika Saveza prema Izvršnom odboru, a njegovi članovi se onda izjašnjavaju o tome da li predložena osoba može udovoljiti toj funkciji. Obično, vodi se računa da se predloži stručna osoba i neko ko može odgovoriti toj funkciji.

Bitno je i fudbalsko iskustvo i kontinuitet u radu.

- Naravno, da je predloženi kandidat iz fudbala. Očekivati je takvog čovjeka. Ili će biti produžen mandat Adiju – zaključio je Čolpa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.