KVALIFIKACIJE ZA EURO 24

Rapsodija Kazahstana u Astani: Dancima postigli tri gola u posljednjim minutama

Reprezentacija Kazahstana je šokirala sportsku javnost fenomenalnim preokretom protiv Danske

Kazahstan: Šokirali Dansku u kvalifikacijama za EURO 2024. Screenshot/Twitter

26.3.2023

Fudbalska reprezentacija Kazahstana je u Astani, na iznenađenje sviju, savladala reprezentaciju Danske rezultatom 3:2. 

Danci su mnogo bolje otvorili utakmicu, a poveli su u 21. minuti preko Rasmusa Vintera Hojlunda (Winther), koji je fenomenalno lobovao golmana Igora Šakcija (Shatskiy). Hojlund je u 36. minuti poduplao vodstvo Danaca, kada je prvi došao do odbijene lopte i zakucao je u mrežu Kazahstana. 

Drugo poluvrijeme je ipak donijelo promjene. Igrala se 72. minuta kada je Jonas Vind (Wind) igrao rukom u svom šesnaestercu i sudija Novak Simović je svirao penal za Kazahstance, koji je Bahtijor Zajnutdinov (Bakhtiyor Zaynutdinov) pospremio u mrežu gostiju. 

U 86. minuti je Ashat Tagibergen (Askhat Tagybergen) odličnim i snažnim udarcem sa velike udaljenosti pogodio ispod prečke i tako poravnao na Astana Areni.

Kazahstan nije stao tu, pa su u 89. minuti, na opće iznenađenje preokrenuli utakmicu. Abat Aimbetov (Abat Aymbetov) je odlično pogodio glavom te tako donio pobjedu Kazahstanu, a u potpunosti šokirao Dansku. 

U grupi H se večeras igraju još dvije utakmice. Sjeverna Irska će dočekati Finsku,  dok Slovenija igra sa  San Marinom u Ljubljani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.