FINANSIJSKO POSLOVANJE

Je li Željezničar isplatio Amaru Osimu 130.000 KM

Klub napravio na desetine reprograma i predao dokumentaciju za licencu

Osim: Nije bilo reprograma. Avaz

N. D.

31.3.2023

Fudbalski klub Željezničar je na svojoj zvaničnoj stranici objavio izjavu predsjednika kluba Edisa Kovačevića u vezi s finansijskim poslovanjem za prva tri mjeseca 2023. godine.

- Veliko mi je zadovoljstvo saopštiti vam da smo danas u NS/FS BIH predali svu potrebnu dokumentaciju za dobijanje licenci za domaće i UEFA takmičenje. Ovaj posao je bio zaista mukotrpan jer je UEFA dodatno pooštrila kriterije za dobijanje potrebnih licenci. Radilo se zaista vrijedno i ovom prilikom se želim zahvaliti svim bivšim i sadašnjim uposlenicima Kluba koji su potpisali reprograme obaveza i time pomogli Klubu da aplicira za dobijanje potrebnih licenci. Zahvaljujem se i našoj administraciji kluba na čelu sa direktorom, koja je u prva tri mjeseca vrijedno radila da se sve ovo realizuje na najbolji mogući način. Zahvaljujem se i našim navijačima koji su dali svoj doprinos u ispunjenju kriterija za dobijanje licence - poručio je između ostalog Kovačević

On je govorio i o konkretnim iznosima.

- Kada je u pitanju licenca, potpisano je ukupno 80 reprograma. U prva tri mjeseca bivšim i sadašnjim uposlenicima isplaćeno je 521.459,57 KM. Na ime poreza i doprinosa klub je za 1. kvartal uplatio 267.431,95 KM.

U ponedjeljak, 3.4.2023. godine, će za sve uposlenike kluba biti isplaćena treća plata u ovoj godini (103.817,33 KM) i plaćeni doprinosi za mjesec februar (64.303,62 KM).

Osim navedenog, prema drugim povjeriocima uključujući i dobavljače je u 1 kvartalu isplaćeno 411.735,59 KM.

Sumirajući, ukupno je plaćen iznos od 1.368.748,06 KM, što je za 1 kvartal izrazito dobar pokazatelj.

Jedini reprogram koji nije potpisan bio je od bivšeg uposlenika i bili smo primorani da isplatimo sva njegova potraživanja po osnovu ugovora o radu. Radilo se o cifri od 130.000 KM. Tom istom uposleniku smo, prije toga, u toku prethodnih godinu dana, isplatilli 103.000 KM što je ukupno 233.000 KM za godinu dana. Prema tom bivšem uposleniku preostao je dug po osnovu pozajmice u iznosu od 200.000 KM, naglasio je Kovačević.

Inače, prema nezvaničnim informacijama, radi se o dugu prema bivšem treneru Amaru Osimu, mada to Kovačević u svojoj izjavi nije potvrdio.

- Moram napomenuti da u 1 kvartalu nismo dobili sredstva od Konnijaspora (cca 200.000 eura) po osnovu transfera našeg Amira Hadžiahmetovića u Bešiktaš. To nam je u mnogome otežalo finansijsko poslovanje i proces licenciranja. Sa našim advokatima pokrećemo zahtjev prema FIFA-i da riješi ovaj problem.

Iz navedenog razloga, javila se potreba da zatražimo pozajmicu od nekoliko dobrostojećih prijatelja kluba. Gospodin Senad Misimović je ponudio da pomogne klubu u procesu licenciranja i ovim putem mu iskazujemo zahvalnost što nam je izašao u susret. Ovo je prva pozajmica koju smo u zadnjih dvije godine napravili i nerado smo to uradili jer nas je viša sila na to prisilila.

Konstantno racionaliziramo svoje finansijsko poslovanje smanjivajući troškove dok istovremeno radimo na povećanju prihoda kluba. Bitno je takođe napomenuti da smo značajno smanjili broj aktivnih sudskih sporova sa 65 na 12. Zaključili smo sporazume o vansudskoj nagodbi kako bi se spriječile blokade računa i dalje gomilanje kamata na štetu kluba, poručio je između ostalog Kovačević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.