SELEKTOR HRVATSKE

Dalić žestoko opleo po FIFA-i: Stalno nas ponižavaju

Ne mogu dozvoliti da nas potcjenjuju i omalovažavaju nas i naše rezultate

Dalić: Velike stvari smo napravili. Twitter

N. D.

10.4.2023

Selektor hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić se u novom intervjuu za "HRT" osvrnuo na niz tema, a posebno je govorio o uspjesima reprezentacije i odnosu Svjetske fudbalske federacije (FIFA).

Sjajan pohod

- Mislim da mi nismo svjesni i dugo nećemo biti svjesni šta smo napravili u zadnjih pet godina, posebno u Kataru i u Rusiji. Ovo posljednje je bilo fenomenalno, da Hrvatska s jednom dosta novom reprezentacijom, s 18 novih igrača opet napravi jedan sjajan pohod, rekao bih odbrani ono što je uradila prije četiri godine. S obzirom na sve ono što nas prati, s obzirom na naše uvjete i infrastrukturu, opet je Hrvatska bila fantastična, osvojila je treće mjesto. Slično kao i prije četiri godine, opet nas je zaustavio taj penal protiv Argentine, napravili bismo više da nije bilo tog penala. No ne smijemo biti nezadovoljni, svi naši ciljevi su znatno premašeni - rekao je Dalić.

"Hrvatska je nogomet"

On je otkrio i zašto nije glasao u FIFA-inom izboru.

- Ono što je FIFA pokazala prema Hrvatskoj zaista je potcjenjivanje. Mi smo evropska reprezentacija, uz Francusku, koja je dva puta bila u polufinalu, imamo dvije medalje sa svjetskih prvenstava, mi smo u zadnje dvije godine najbolji u Evropi po rezultatima, mi pokazujemo šta je nogomet, Hrvatska je nogomet. FIFA propagira da brinu o nogometu, pa onda brini o Hrvatskoj, da tako mala država može napraviti tako sjajne stvari. Onda je moraš podržati i potaknuti. Sad, kad je bio izbor za predsjednika FIFA-e, opet nisu Hrvatsku spomenuli, a govorili su o svim drugim reprezentacijama. Ne mogu dozvoliti da nas potcjenjuju i omalovažavaju nas i naše rezultate. Mi smo to napravili i zaslužili na terenu. To je jednostavno bio moj osjećaj, zato nisam htio glasati. Ne može biti da Livaković nije bio među prvih pet golmana na svijetu, da Gvardiol nije najbolji mladi igrač na svijetu, pa na kraju krajeva da i ja kao selektor nisam bio među tri-četiri najbolja selektora. FIFA mora početi poštivati Hrvatsku - naglasio je Dalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.